Ännu en bot för Katrin Zytomierska – överklagar domen

Katrin Zytomierska

Musiken användes olovligen i ett reklaminlägg.

Tidigare i år dömdes influencern och hennes bolag Clean eating till att betala 1,25 miljoner kronor på grund av bristande reklammarkering. Nu döms influencern att betala ytterligare en bot.

Att använda upphovsskyddad musik i reklam, utan en giltig licens, är olagligt. Något Katrin Zytomierska gjorde när hon valde att lägga till en låt av Abba i ett reklaminlägg på Instagram 2022. Reklamen gällde även denna gång hennes egna varumärke Clean eating och det är också bolaget som döms att betala böterna.

”Satt upp Abba på en piedestal”

Enligt en dom i Stockholms tingsrätt ska företaget betala totalt 200 000 kronor till skivbolagen Polar och Universal. Även rättegångskostnaderna på 500 000 ska betalas av Clean eating.

De menar på att Abba står över alla, är viktigare än alla. De har satt upp Abba på en piedestal och menar på att summan är så pass hög för att det är Abba. Jag ifrågasatte det i rätten. Jag tror inte någon människa vet att Abba anses stå över alla artister i hela världen, sa Katrin Zytomierska under rättegången i maj.

Enligt Expressen, som varit i kontakt med Katrin Zytomierskas advokat, kommer de att överklaga domen.

LÄS ÄVEN: Musik i sponsrade inlägg kan vara brottsligt – här är musiken du får använda