Hans klipp spreds av trollkonton – då drog sig sponsorerna ur: “Olagligt”

Viktor Klemming (foto: press /skärmdump youtube)

Komikerns satirklipp syntes i Kalla faktas granskning.

Viktor Klemming har 211 000 prenumeranter på Youtube, gör standup och driver podcasten “Oskyddat Samtal”. På hans sociala medier gör han ofta parodier på Sveriges riksdagspartier, parodier som plockats upp av Sverigedemokraternas så kallade “trollkonton”.

Klippet användes som exempel

I ett inslag av Kalla fakta, som granskade hur Sverigedemokraterna använder anonyma konton för att sprida desinformation, hetsa upp stämningen i debatter och smutskasta andra poliktiker, syntes kreatörens klipp.

Det som hänt är alltså att ett SD-troll har laddat ner en sketch om Moderaterna som jag gjorde för två år sedan olagligt och utan att be om lov, säger Viktor Klemming till Expressen.

En sekvens av klippet hade sedan laddats upp av en annan användare på TIktok och i Kalla fakta visas detta som ett exempel på det material som sprids av den så kallade “trollfrabriken”. Något som Viktor Klemming menar ser “fruktansvärt dumt ut” och får det att se ut som att han jobbar för Sverigedemokraterna.

Jag är ju partilös komiker som försöker sparka på alla partier.

Ville radera alla spår av samarbetet

När den andra delen av granskningen släpptes fick Viktor Klemming ett mejl från en tidigare samarbetspartner, något Göteborgs-posten rapporterade om.

De skrev typ: Vi förstår att du inte är SD-troll men det kommer ju se ut så, så nu vill vi inte samarbeta med dig, säger han till tidningen.

Sponsorn ville även att kreatören skulle ta bort alla tidigare samarbeten som gjorts. Viktor Klemming säger att det inte är första gången han blir av med en sponsor och att det är tröttsamt att annonsörerna är så ängsliga över att folk ska “tro fel”.

Fick samtal från en gammal lärare

Samtidigt förstår han reaktionen och pekar på att klimatet på sociala medier stundvis är mycket hårt. Hat, hot och en “cancelkultur” gör att många är försiktiga med i vilka sammanhang de syns och vilka kreatörer de arbetar med.

Att han skulle misstas för att vara ett “SD-troll” tror han däremot inte, åtminstone inte av de flesta som följer honom.

Som tur är tror jag inte att de är så många om jag ska vara ärlig. Det var en gammal lärare som var orolig och ringde och frågade om jag blivit det. Vänner, familj och släktingar vet att jag inte är det, det är det viktigaste. Jag försöker vara tacksam för att de inte blev större.