Influencern om det låga intresset för EU-valet i Estland: “Tycker det är viktigt”

Kätlin Malm (Foto: Instagram katlinmalm_tattoo / SabiCaptures)

Estland var ockuperat av Sovjetunionen, men det motiverar inte de unga att rösta.

Tatueraren Kätlin Malm har 132 000 följare på Instagram och över 50 000 på Tiktok. Det gör henne till en av Estlands mest inflytelserika influencers, ett land som bara har drygt en miljon invånare.

Jag tror och hoppas att jag kan vara en förebild för mina unga följare, säger hon till Aftonbladet.

Hon är själv osäker på hur hon kommer rösta i EU-valet, men anser att det är viktigt att rösta, inte minst med tanke på kriget i Ukraina. På sina sociala medier pratar hon sällan politik och hon upplever att landets unga inte pratar så mycket om valet överlag. Att det är svårt att få unga att rösta i EU-valet är något hon funderat allt mer på.

Jag tror att politiken i Bryssel känns väldigt distanserad från de flesta människors vardag. De kan inte relatera till den. Det är lättare om det handlar om lokala val.

Samtidigt tror hon att många unga har tappat förtroendet för politikerna, genom att ge orealistiska löften till väljarna.

Löften som de nästan aldrig kan hålla. Det gör att de unga tappar förtroende för politikerna.

Kriget i Ukraina oroar

Att Estland var ockuperat av Sovjetunionen från andra världskriget fram till 1991, tror hon inte påverkar de yngre generationernas motivation att rösta. Anledningen är att dagens unga, precis som hon själv, antingen var för små för att minnas något, eller inte ens var födda. Däremot säger hon att det finns en viss oro över kriget i Ukraina och att konflikten ska sprida sig till Estland.

Jag försöker tänka positivt. Jag vill inte fokusera på alla hemska saker som kan tänkas hända. Jag vill inte göda min rädsla. Jag hoppas att kriget i Ukraina inte ska sprida sig. Jag har många ryska vänner och har inget emot det ryska folket men jag hoppas att den ryska aggressionen håller sig borta från mitt land.

De närmaste veckorna kommer Kätlin Malm att sätta sig in i sakpolitiken, och säger att hon kommer att rösta, om hon känner att hon kan göra ett ärligt val.

Jag tycker det är viktigt att man utnyttjar sin rösträtt. Men jag känner också att det ställer krav på mig som väljare. Jag måste sätta mig in i de olika partiernas förslag för att kunna göra ett medvetet val. Jag vill inte bara rösta på vem som helst bara för att kunna säga att jag har röstat.