ANNONS

Influencers egna varumärken - så påverkar de jättarna: "Börjar bli väldigt dyrt"

Tom Thörnblom, Nina Ghazanfari och Sandra Rubin
ANNONS

I takt med att intresset för marknadsföring via influencers växer, ökar även möjligheterna till jobb för profilerna. De som befinner sig i toppen får ofta så pass många förfrågningar att de fritt kan välja mellan olika uppdrag och projekt, och välja dem som tilltalar dem mest. Något som i sin tur kan innebära att vissa företag och varumärken kanske väljs bort medan andra favoriseras.

Dessutom är det idag inte ovanligt att de större eller mer populära influencerprofilerna driver egna varumärken, som Alice Stenlöf som har modemärke A-dsgn eller Ida Warg som driver skönhetsföretaget Ida Warg Beauty. Något som också kan bidra till att en del influencers försvinner från kartan för en del företag.

Det är några tankar och funderingar som redaktionen på Influens.se hade, så vi hörde av oss till några e-handelsföretag som ofta jobbar med influencers och som befinner sig inom kategorierna mode och skönhet - två områden som de flesta influencer-driva varumärkena satsar på.

Gällande hur pass mycket svårare eller lättare det är att signa profiler nuförtiden - när de är så eftertraktade och konkurrensen är större - menar företagen att det är något som pendlar upp och ner.

Vi upplever att det i vår bransch varit högt tryck på stora profiler länge och att det nu börjar bli mer uppblandat även med mindre profiler, vilket vi tycker är en superrolig utveckling som innebär många möjligheter. Det viktigaste för oss är att vi lär känna profilen och att den lär känna oss, att alla parter tycker att det är en bra match och att vi har samma uppfattning om hur vi kan bidra till varandras varumärken, säger Nina Ghazanfari, Influencer Marketing Manager på Nelly.com, till Influens.se.

Jag skulle inte säga att det har blivit svårare. När det gäller stora profiler så är det avgörande att samarbetet fungerar ömsesidigt för trovärdigheten och att profilen får svängrum att skapa innehåll som passar dem, säger Tom Thörnblom, kommunikationschef på Lyko.

Sandra Rubin, CMO och Sales Director på Youty Group som står bakom skönhetsföretagen Eleven, Nordicfeel och norska Blush, instämmer att det inte finns en regel för vilka profiler som nu är lättare eller svårare att signa till kommande samarbeten. Däremot berättar hon att bolaget har bestämt sig för att minska satsningen på just större influencers.

Fler stora influencers driver idag eget, men de är oftast öppna för att samarbeta så länge de inte har sin verksamhet inom samma segment som oss. Sen finns det andra aspekter till varför vi har valt att gå ifrån samarbeten med de allra största. Det beror dels på att det börjar att bli väldigt dyrt och dels på att vi inte längre uppnår en lönsam ROI, säger hon.

Men det är inte bara större profiler som e-handelsföretaget som driver Eleven och Nordicfeel nu dra ner på i sin influencermix. Bolaget har även valt att inte höra av sig till influencers som driver egna varumärken inom samma produktkategori.

Med tanke på att influencers själva ofta inte vill konkurrera med andra produkter i deras sortiment så väljer vi att inte kontakta dem för samarbete, säger Sandra Rubin.

Något som däremot branschkollegan Lyko och modeföretaget Nelly.com inte upplever som ett hinder.

För oss är det inget hinder om profilen driver ett eget varumärke, förutsatt att det är tydligt hur det ska hanteras under samarbetet och självklart att profilens varumärke inte strider mot vad vi på Nelly står för, säger Nina Ghazanfari från Nelly.com.

Vi gör massor med saker tillsammans med större profiler! säger Tom Thörnblom från Lyko och fortsätter:

Det intressantaste är att det skiljer så mycket mellan olika marknader, som till exempel mellan Sverige och Norge. I Norge säljer vi massor av influencern Sophie Elise varumärke "Glöd", men i Sverige har hon få följare och således få som känner till varumärket.

Av ovan att döma kan redaktionen dra slutsatsen att det inte finns en uttalad utmaning i branschen, men att det på olika håll har förändrat företagens sätt att planera sina marknadssatsningar på.

Izabella Borowska
izabella@ehandel.se