Visste att produkten innehöll farliga ämnen – återkallade den inte: ”Allvarligt”

Skärmdumpar Caiacosmetics.se (montage).

Kunderna som redan köpt produkten fick inget veta.

Caia cosmetics har hamnat i blåsväder efter att Kemikalieinspektionen gjort en anmälan mot företaget, efter att PFAS-ämnen hittats i en av produkterna. Ämnet, perfluorononyl dimethicone, ska ha inkluderats i EU-förordningen REACH:s lista över begränsade produkter under 2023. Den 11 april 2024 fick Caia cosmetics information om Kemikalieinspektionens utredning och fick då möjligheten att uttala sig i frågan.

Företaget svarade med ett yttrande den 29 april, där man meddelade att man slutat sälja produkten och tagit ner den från sin hemsida. Men de som redan hunnit köpa produkten fick inget veta.  

I den anmälan som Kemikalieinspektionen lämnat in, och som Nyheter24 tagit del av, går det att läsa följande: 

Sammanfattningsvis kan dessa ämnesgrupper ge allvarliga och irreversibla negativa effekter på både miljön och på människors hälsa om de fortsätter att spridas, och det är därför viktigt att dessa ämnen inte sätts ut på marknaden.

“Ser allvarligt på det inträffade”

Flera av Caia cosmetics kunder kritiserar nu företaget i kommentarsfältet på Instagram. Många menar att produkten borde ha återkallats och att de kunder som köpt produkten borde ha informerats.

Informationen om att produkten innehöll ett förbjudet ämne verkar inte heller ha förmedlats till de som arbetat i Caias nyöppnade butik. 

För mig ljög ni, jag frågade i lördags om denna penna då min var trasig. Ni svarade mig att den utgått för att göra plats åt andra produkter. Ni ljög för mig istället för att vara ärliga. Jag har konfronterat er men ni läser enbart istället för att svara. Otroligt dåligt, skriver en kund på Instagram.

Caia cosmetics har inte gjort något offentligt uttalande men svarar de upprörda kunderna i kommentarsfältet med följande:

Produkten Duo Eye Pencil har sedan april 2024 tagits ur vårt sortiment då den innehöll en ingrediens som under 2023 lades till på begränsningsbilagan i EU-förordningen REACH. Den borde tagits bort tidigare i direkt samband med ändringen av bilagan.

Vi ser allvarligt på det inträffade och har skärpt samtliga rutiner. Vi vill försäkra dig som kund om att all produktion sker enligt EU:s kosmetikalagstiftning.