Influencer marketing är ett marknadsföringskoncept som går ut på att göra reklam och driva försäljning med hjälp av offentliga profiler i bloggar och på sociala medier.
Det är en person som kan driva försäljning med hjälp av sitt namn och sitt varumärke. Ofta är de egenföretagare inom marknadsföringsbranshen och arbetar på uppdrag av externa varumärken.
En influencer tar fram innehåll till egna och andras sociala kanaler i marknadsföringssyfte. Det kan handla om allt från text och bilder till rörligt material och ljud.
Man är en influencer när man får ersättning för ett reklamsamarbete. Ersättningen kan utgöras av produkter, tjänster till pengar. Det finns både små och stora influencers så det är inte avgörande hur många följare man har eller vilka kanaler man använder sig av.
För att bli en influencer krävs det att man har en plattform, ett visst antal följare och/ eller engagemang kopplat till sitt innehåll. Ett företag måste anse att influencern är relevant och aktuell för just dem och deras varumärke. Många varumärken letar efter influencers med värderingar som företaget och dess målgrupp kan identifiera sig med.
Ja, det finns många som försörjer sig på att arbeta som influencer. Det är en ung bransch som har formats i takt med digitaliseringen av samhället.
Vad en influencer tjänar beror på samarbetet. Det kan röra sig om allt från ersättning i form av produkter till en summa som man har kommit överens om. Influencerbranschen omsätter flera miljarder varje år.
Hur en influencer får ett samarbete kan variera. Ibland är det företaget som tar kontakt och andra gånger är det influencern som hör av sig till företag som den vill arbeta med. Flera större influencers har i dag assistenter eller managers som säljer in samarbeten med profilen de arbetar för.
Ersättningen som influencers får för samarbeten varierar beroende på vad avtalet med det aktuella företaget säger. Priset brukar baseras på engagemang, konvertering och/eller antal följare. Det är inte ovanligt att influencers arbetar provisionsbaserat.
Det finns inga krav på vilka eller hur många kanaler en influencer måste vara aktiv på. Vilka kanaler man väljer beror helt på influencerns egna nisch och intresse.
Man räknas vanligtvis som macro-influencer om man har minst 50 000 följare på en social plattform.
Man räknas vanligtvis som micro-influencer om man har under 50 000 följare på en social plattform.
Det är viktigt att utgå ifrån vilken slags produkter eller tjänster man vill säja och vilken målgrupp man har, samt ifall man är ute efter att bygga varumärkeskännedom eller driva konvertering. Ibland kan det vara bättre att nå ut till en så stor och bred publik som möjligt, medan det andra gånger är mer effektivt att rikta in sig på en smal och nischad målgrupp inom till exempel inredning, mat, skönhet eller träning.
Det finns flera tjänster och byråer som erbjuder verktyg för att hitta influencers som är relevanta utifrån till exempel nisch, produkt, engagemang och målgrupp. Men i många fall söker företag också upp influencers via deras sociala plattformar och olika nischade grupper.
Enligt marknadsföringslagen måste innehåll som skapats i marknadsföringssyfte reklammarkeras. Mottagaren ska direkt kunna avgöra ifall innehållet som man tar del av är reklam, oavsett om influencern får ersättning för det specifika inlägget eller inte. Det har ibland uppstått förvirring kring inlägg som publicerats av influencers under tiden som de har haft ett ambassadörskap. Frågan har då rört ifall inlägg ska reklammarkeras trots att de inte har specificerats i ett avtal. Svaret är att alla inlägg som utgör reklam måste markeras som reklam.