Pineberry-ägaren siktar mot 950 miljoner kronor: ”Blir ännu starkare”

Michael Jäderlind och Geir Allan Hove

”Blir kanske något förvärv inom något nytt område”.

Ska vi prata om den svenska marknadsföringsbranschen så är det svårt att inte nämna den nordiska byrågruppen Nova, som står bakom sex bolag i Sverige. Den kanske mest kända byrån som ligger under Nova Consulting-gruppens tak är Pineberry, som jobbar med digital datadriven marknadsföring på plattformar som Google, Facebook, Amazon, Instagram och Youtube.

LÄS ÄVEN: Byråerna avslöjar: Så reklamsatsar e-handlarna nu

Sedan har koncernen även specialistbyrån Infunnel, Singular Studios och Fyr Agency som båda jobbar med strategi av varumärken och design, e-handelsplattformsleverantören Cloud Nine samt Epinova, som är en leverantör av webb- och e-handelslösningar, i sitt stall.

Byråkoncernen Nova etablerade sig i Sverige för drygt två år sedan, och har sedan start haft en fin tillväxt. Nu presenterar bolaget sina siffror för 2022.

Under perioden ökade omsättningen med 35 procent, och landade på 630 miljoner kronor. En ökning som för gruppen hyllas om ett nytt rekord. Samtidigt steg det justerade rörelseresultatet (EBITDA) till 72 miljoner kronor.

Och för de svenska verksamheterna blev tillväxten ännu starkare. De sex företagens samlade omsättning ökade med 176 procent, och uppgick till 180 miljoner kronor. Rörelseresultatet i Sverige blev 9,3 miljoner kronor.

Vi fokuserade mycket på Sverige under 2022 där vi lyckades etablera ett brett utbud av tjänster inom hela det digitala ekosystemet. Jag är imponerad över utvecklingen av de svenska byråerna och hur de tillsammans bygger gemensamma processer för att samarbeta i större projekt. Tillsammans med vår nya etableraring i Polen står vi mer än väl rustade för att expandera vidare under 2023, säger Geir Allan Hove, grundare och koncernchef för Nova Consulting Group, i ett pressmeddelande.

Expansionen till Polen skedde i januari i år, och där siktar man på att ha 50 anställda till årsskiftet. I början av det här året förvärvade man även en nordisk WordPress-byrå, Dekode Interaktiv samt en norsk digitalbyrå Egde Consulting.

Räknar man ihop omsättningen för 2022 med de förvärv som gjordes i inledningen av 2023, landar bolaget på 810 miljoner kronor. Målet för 2023 är därmed att nå 950 miljoner kronor, skriver Nova.

Under 2023 är det fyra områden som vi kommer att fokusera på. Det handlar om att fortsätta bygga interna processer så att vi tillsammans inom byrågruppen blir ännu starkare. Ekonomiskt satsar vi ännu mer på att öka lönsamheten, att växa organiskt och att rekrytera nya talanger i Polen. Dessutom kanske det blir något förvärv inom något nytt område, säger Michael Jäderlind, vd för Nova consulting group i Sverige.

Totalt har Novagruppen cirka 600 anställda, varav 170 anställda i Sverige. Företag som knutit sig till koncernens byråer är bland annat C More, SEB, Granngården, Postnord, Volkswagen, Sony Music, Houdini Sportswear, Bemz, Doktor.se, Efva Attling och Filmstaden.