Rekordmånga får ersättning för musik på Instagram och Facebook

Casper Bjørner, Foto Julia Sixtensson

Varje gång du använder musik på sociala medier ska någon ha ersättning.

I dag betalar Stim ut ersättning för den musik som spelats på Facebook och Instagram under 2021. Och aldrig förr har det varit så många verk som får ersättning. Det rör sig om fler än 93 tusen olika verk, fler än dubbelt så många som året innan, som får ta del av pengarna, enligt ett pressmeddelande.

Stim, som firar 100 år nästa år, är en förkortning av Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå och är en ekonomisk förening som ser till att de ansluta musikmakarna får betalt när deras verk spelas. Ett av de ställen där musiken växer snabbast är sociala medier-plattformarna, där den är en viktig del av upplevelsen. För den som skapar innehåll på sociala medier kan man läsa följande på Stim:s hemsida:

Det är företaget som äger plattformen som ska betala licens. Till exempel Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok och Vevo har Stim förhandlat fram avtal med så att användare ska kunna streama eller sprida musik där utan att betala något extra samtidigt som låtskrivarna får den ersättning de har rätt till. Obs! vilken musikanvändning som är tillåten på plattformen styrs dock av plattformens användarvillkor.

Det innebär att när musik som Stim representerar spelas på dessa plattformar någonstans i världen får upphovspersonerna ersättning. Stim är ett av världens ledande upphovsrättssällskap på att licensiera digitala plattformar och streamingtjänster.

Vi är mycket stolta över vårt avtal med Instagram och Facebook. Att fler musikskapare får ersättning är väldigt positivt eftersom det ännu bättre speglar bredden och mångfalden bland våra anslutna, säger Casper Bjørner, vd för Stim, i pressmeddelandet.