Skatteverket straffar Jocke och Jonna för ”rekvisita och tjänsterelaterade utlägg”

Joakim och Jonna Lundell och Danjal Kanani

Influencerparet Joakim och Jonna Lundell har fått nobben av Skatteverket som upptaxerar duon med hundratusentals kronor. Det rapporterar Di.

Parets bolag Jocke & Jonna AB, som de driver tillsammans med influencerprofilen Danjal Kanani, har fått krav på att betala ytterligare arbetsgivaravgifter och moms. Eftersom man skickat in felaktiga uppgifter från början får de även ett skattetillägg.

Under det senaste året ska Jocke och Jonna ha rapporterat inköp av kläder, mat och en resa till Kreta som ”rekvisita och tjänsterelaterade utlägg”, eftersom verksamheten ägnar sig åt ”dokumentationen av företrädarnas eget liv och leverne”.

Det som ifrågasätts är även parets hus, som ägs av det gemensamma bolaget och som de hyr ut till sig själva. Samt tre bilar som Joakim och Jonna hävdar inte har använts privat.

Huset har under årets används till en tv-produktion kallad för ”Jocke och Jonna, inspelning av Sveriges lyxigaste hus”, och paret har därför begärt hyresavdrag. Något som Skatteverket dock nekade.

Gällande bilarna så saknar Skatteverket körjournaler som kan intyga att bilarna – en Lamborghini värderad till 2,2 miljoner kronor, en Mercedes med nybilspris på nära 1,5 miljoner kronor och en BMW som köptes för 0,6 miljoner kronor – inte har använts privat.

Skatteverket anser att ni genom att betala dessa kostnader har betalat ut lön till företagsledarna som inte har redovisats. Avdrag för kostnaden motsvarande marknadsvärdet ska tas upp som oredovisad lön samt ligga till grund för beräkning av arbetsgivaravgifter, skriver myndigheten.

Resan till Kreta väljer Skatteverket att inte heller godkänna, eftersom personer som inte är kopplade till bolaget också deltog.

Inköp av barnkläder förklarades som rekvisita för lansering av barnklädmärket ”Bow Bow”. Men enligt Skatteverket var arbetstiden som lagts ned på detta försumbar och de bilder som paret skickade in som intyg på detta visade sig vara samma bilder som för ett senare redovisat inköp från en asiatisk näthandel. När detta uppmärksammades skickade man in nya bilder till myndigheten, med ett kvitto på 77 euro.