Världens första universitetsutbildning för influencers: ”Dröm som går i uppfyllelse”

Joalin Loukamaa (i vitt) tillsammans med lärare på utbildningen

Världens första utbildning för influencers har lanserats och det är Tammerfors Universitet i Finland som står bakom projektet. Utbildningen går under namnet Influencer Academy och riktar sig till influencers över hela världen.

Utbildningen ska vara speciellt utformad för influencers och ger en kandidatexamen i företagsekonomi. Tanken är att utbildningen även ska ge utrymme för deltagarna att fortsätta driva sin influencer-verksamhet vid sidan av studierna.

Studenterna kan arbeta som entreprenörer och samtidigt lära sig om ett ämne som intresserar dem, säger Peter Perttula, som arbetar i utbildningsteamet.

Utbildningen fokuserar på entreprenörskapet bakom livet som influencer. 20-åriga influencern Joalin Loukamaa, med 3,6 miljoner följare på Instagram, är en av de första att kliva på utbildningen.

Influencer Academy var i princip allt jag hade önskat mig. Med Influencer Academy kommer jag att lära mig allt om företag och marknadsföring till hur jag kan boosta mina sociala medier och personliga varumärke. Jag kan studera medan jag fortfarande arbetar och reser och till slut tar en examen. Ja, du hörde rätt, en examen, jag blir en professionell influencer. Det låter galet och det är helt ärligt en dröm som går i uppfyllelse, säger Joalin Loukamaa i ett blogginlägg.

Programmet är på engelska och har 20-25 platser och riktar sig till influencers i hela världen. Utbildningen är inte gratis utan kostar 9 800 euro, runt 100 000 kronor, per termin. Vilket blir runt 350 000 kronor om man går hela Influencer Academy. De sökande kommer även att handplockas utav utbildningens administratör Edunation, efter en online-intervju.

För priset ska man dock få en mycket flexibel och unik utbildning kring yrket Influencer.

Detta ger Tammerfors Universitet möjlighet att ligga i framkant när det gäller utbildning av unga människor som är intresserade av influencer marketing. Gruppens studenter kommer främst från utanför EU, så Tammerfors Universitet får också synlighet i länder där det kanske inte har hörts tidigare, säger Peter Perttula.

Den första terminen för Influencer Academy startar i januari 2022.