Ye dumpad av Adidas – tappar 16 miljarder

Ye West/Foto: David Shankbone, Public domain, via Wikimedia Commons

Ye åker ur Forbes lista över världens dollarmiljardärer.

I måndags skrev Influens.se om Ye West som har som avsikt att köpa sociala medie-plattformen Parler. I den artikeln uppgav vi att han, enligt Forbes hade en förmögenhet på 2 miljarder amerikanska dollar. Enligt en ny artikel från Forbes låg mycket av värdet, 1,5 miljarder dollar som motsvarar cirka 16 miljarder kronor, i skovarumärket Yeezy. Sen 2013 har Ye samarbetat med Adidas som tillverkar hans skor och för deras del har det stått för fyra till åtta procent av deras försäljning. När Influens.se skrev sin förra artikel hade Adidas inte bestämt sig för vad de skulle göra med samarbetet efter hans antisemitiska uttalanden, men nu har bolaget kommit fram till ett beslut.

Efter en grundlig granskning har företaget tagit beslutet att omedelbart avsluta samarbetet med Ye, avsluta produktionen av Yeezy-märkta produkter och stoppa alla betalningar till Ye och hans företag. Adidas kommer att stoppa Adidas Yeezy-verksamheten med omedelbar verkan, står det att läsa.

Man kan också läsa att företaget kommer tappa 250 miljoner euro i försäljning efter detta beslutet. Men för det Tyskgrundade bolaget blev Yes antisemitiska kommentarer för mycket. Adidas bestämde sig för att agera likt andra aktörer i branschen, som Balenciaga, GAP och CAA – som varit hans agentur de senaste sex åren, som valt att säga upp sina samarbetsavtal med profilen.

På grund av det stora förmögenhetstappet så åker Ye ur Forbes lista över dollarmiljardärer där han har legat sen 2020. Kvar av det som var hans värdering på 2 miljarder i måndags finns 400 miljoner dollar som kommer från fastighetsägande, musikrättigheter och ett femprocentigt ägande av exhustrun Kim Kardashians klädmärke Skims. Med i beräkningen finns inte ägandet av Parler, om den affären nu kommer att gå i lås.

Vad som verkligen kommer att hända med märket Yeezy för Adidas del är svårt att säga. I de sista raderna i pressmeddelandet får man en föraning om att de kommer att fortsätta tillverka och sälja produkterna under eget namn då de äger designrättigheterna. Mer information om detta ska komma i samband med deras rapport för tredje kvartalet den nionde november.