Ägarna säljer alla aktier – Danjal Kanani och Joakim Lundell shoppar för 325 000 kronor

Joakim Lundell, Danjal Kanani och Glenn Renhult

Det har varit många turer i Newton Nordic och Influencer Panel-historien. Influencertrion, som består av Danjal Kanani samt Joakim och Jonna Lundell, skulle ta sig in på börsen via ett omvänt förvärv. Det redan noterade bolaget Newton Nordic skulle köpa deras nya företagssatsning Influencer Panel.

Newton Nordics huvudägare Capital Conquest stöttade idén, men Newton Nordic själva var emot den. Trots allt blev det så som Capital Conquest och influencerna ville och Newton Nordics styrelse fick lämna. Idag sitter influencer-profilerna Joakim och Jonna Lundell samt Felix Lehner och Emil Åkesson i styrelsen, tillsammans med den nya vd:n Danjal Kanani.

Men fler motstånd kom upp längst vägen. Börsen, Nasdaq First North Growth Market, satte handelsstopp för bolagets aktie. Och efter det meddelade ägaren Capital Conquest att man säljer av alla sina aktier i bolaget.

Vi har under en längre tid, haft en diskussion med Newton Nordic styrelse om hur verksamheten bäst skall kunna långsiktigt utvecklas vidare. Mot bakgrund av det, samt med hänsyn tagen till det stora mediala intresset som berört båda bolagen de senaste veckorna, så har styrelsen i respektive bolag kommit överens om att nedanstående beslut är till förmån för båda parter, skriver man i ett pressmeddelande.

Capital Conquest har beslutat att avyttra sina aktier i Newton Nordic, och nuvarande aktieägare kommer att få förtur till förvärv av dessa aktier enligt nedanstående erbjudande. Efter att avyttrandet av aktier är genomfört, så kommer nuvarande huvudägare, Capital Conquest AB, ej längre att äga några aktier i Newton Nordic.

Capital Conquests koncernchef Glenn Renhult skriver att man fortsatt tror på verksamheten och att bolaget kommer att klara sig fint utan sin nuvarande huvudägare.

Vi har en väldigt stark tilltro till Newton Nordics ursprungliga verksamhet, och inte minst till förvärvet av den nya verksamheten, Influencer Panel. Vi är övertygade om att bolagets nya ledning kommer att framgångsrikt kunna driva verksamheten med allt bättre resultat, och det även utan oss, bolagets nuvarande huvudägare, som stod för merparten av aktieteckningen i den senaste emissionen.

Priset per aktie landade på 0,50 kronor. Något som Danjal Kanani och Joakim Lundell nappade på och köpte 650 000 aktier för 325 000 kronor.

Vi ser detta som ett bra tillfälle att även privat kunna utöka vår investering i Newton Nordic genom att teckna aktier i Capital Conquest utförsäljningserbjudande, säger Danjal Kanani i pressmeddelandet.

I en tidigare artikel gick vi igenom Newton Nordics bolagsutveckling för att förstå bolagets ståndpunkt. Kort sammanfattat kämpade Newton Nordic, som specialiserar sig på rörliga kameror inom TV- och filmindustrin, med ekonomin under pandemin på grund av minskade satsningar på event och tv- och filmprojekt.

Newton Nordics affärer uteblev inte helt under pandemin utan dämpades. Men när man under andra halvan av 2021 började känna av ett ökat intresse från sina kunder meddelade plötsligt Capital Conquest att man tyckte att Newton Nordic skulle genomgå en verksamhetsförändring kallad ”change of identity” och förvärva Influencer Panel. Och innan Newton Nordic hann besvara förslaget gick Capital Conquest och Influencer Panel ut med att förvärvet var på gång.

Något som skapade stor förvirring, och en del motsägelsefulla pressmeddelanden. Men som vi vet slutade allt så som huvudägaren Capital Conquest ville. Och när man nu säljer av alla sina aktier förklarar Capital Conquest-chefen Glenn Renhult varför man valde att göra som man gjorde. Han meddelar även att man nu känner sig klar med sin uppgift och att det är anledningen till akte-avyttringen.

Vår målsättning har under de senaste 12 månaderna uteslutande varit att få till en nödvändig förändring i bolaget, för att kunna uppnå lönsamhet och därmed även en positiv utveckling för bolagets samtliga aktieägare. Vilket vi tror att vi lyckats med genom att en ny verksamhet och styrelse nu tillförs bolaget.

Med den nya styrelsen på plats och med ett nytt förvärv, som ger Newton Nordic två verksamhetsben att stå på, så kan vi nu i stället blicka framåt och med största sannolikhet förvänta oss att Newton Nordic blir vinstgenererande redan under kommande verksamhetsår. Vi har därför beslutat oss, att avyttra hela vårt innehav i Newton Nordic.