”All eyes on Rafah” delas av influencers – här är allt vi vet om bilden

Skärmdump på bilden som sprids.

Bilden har delats 30 miljoner gånger.

En israelisk attack mot ett tältläger utanför staden Rafah i Gaza tog minst 45 människors liv. Ledare världen över har fördömt attacken, som av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beskrevs som ett “tragiskt misstag”.

På sociala medier tar människor nu ställning mot våldet mot civila. Bilden ”All eyes on Rafah” har nästan 30 miljoner delningar på Instagram. Flera svenska influencers, bland andra Bianca Ingrosso och Therése Lindgren, har postat bilden i sina händelser.

Enligt Marc Owen Jones studerar desinformation vid Hamad Bin Khalifa-universitet in Qatar är bilden uppenbart AI-genererad. Det säger han till NBC, och baserar sin bedömning på de ovanliga skuggorna och tältens onaturliga symmetri.

Har spårats till Malaysisk fotograf

Bilden har spårats till en Instagram-användare som går under namnet ”shahv4012”. På sitt Instagram-konto har han inte publicerat många inlägg, men flera stories, många av dem med just budskapet ”All eyes on Rafah”. Han beskriver sig som fotograf och enligt sin hemsida har han ett malaysiskt telefonnummer. Göteborgs-Posten har sökt den troliga upphovsmannen för en kommentar, men utan framgång.