Allt fler influencers blir programledare: ”Kul start”

FV: Clara Henry, Filip Dikmen, Nicole Falciani, Klara Elvgren och Margaux Dietz

Influencers har länge ”hållit sig” till sociala mediekanaler, men sedan en tid tillbaka har allt fler profiler fått möjligheten att till exempel kliva in i programledarrollen i den traditionella och digitala tv-rutan.

Vi har sett Clara Henry, som började sin karriär på Youtube år 2011, ha en talkshow år 2013 på Kanal 5. Året efter ledde hon Guldtuben-galan och 2017 utsågs hon till en av programledarna för Melodifestivalen. I januari i år släpptes första avsnittet av Vem Kan Vad på SVT där Clara Henry ännu en gång fick programledarrollen.

Influencern Margaux Dietz tog över som programledare för Hemliga beundrare 2019 och i vår leder hon underhållningsprogrammet Duellen. Bianca Ingrosso, en av Sveriges största influencers, har inte haft några programledarjobb under sin karriär men har synts i Talang-juryn sedan 2018. I Talang har även influencern Samir Badran medverkat, där han är sidekick sedan 2019.

Rebecca Stella började sin programledarkarriär på Project Runway Sveriges eftersnack på TV3 år 2012. Året efter ledde hon Studio Paradise, men de flesta känner nog igen henne från hennes roll i realityprogrammet Paradise Hotel, som hon ledde i fem säsonger. Nu är det influencern Nicole Falciani som gör debut som programledare och tar över efter Rebecca i Paradise Hotel.

Parallellt med Paradise Hotel släpps eftersnacksserien Studio Paradise som influencern Smail Alihodzic och Youtubern Lisa Anckarman har lett under de två senaste säsongerna. I år får Smail dock nytt sällskap och även den här gången är det en influencer och Youtuber som gör premiär, nämligen Klara Elvgren.

Jag har velat bli programledare länge så då blir det här en jättebra och kul start, säger Klara till Aftonbladet.

Influencern och komikern Filip Dikmen har på sin Youtube-kanal länge drivit ett koncept där han i flera avsnitt kommenterat olika TV-program. Nu har Big Brother-produktionen gett Filip uppdraget som programledare i det uppdaterade konceptet av realityserien.