Canva vässar sina verktyg – mer AI i innehållsskapandet

Ännu enklare att skapa Instagram-innehåll.

Designverktyget Canva, populärt bland innehållsskapare och marknadsförare, lägger till nya funktioner i sin verktygslåda. Som så många andra tjänster just nu så handlar det om fler AI-baserade funktioner, som alltså gör det möjligt att outsourca allt eller delar av sitt innehållsskapande till en AI-bot.

De två centrala delarna i Canvas senaste funktionuppdatering är Assistant, med ett antal AI-verktyg som ska underlätta innehållsskapandet, och Brand hub, en ny avdelning för att hantera ett varumärkes alla designelement.

Magic write

Canvas egen ChatGPT-funktion får utökad funktionalitet. Beskriv vad du vill ha så skapar Canva det åt dig. Måste alltså inte bara vara text, Canva kan även ta fram designförslag baserat på dina textinstruktioner.

Magic design

Ladda upp en bild och låt sedan Canva skapa förslag på en design baserat på den bilden, eller genom att välja en viss stil för det du vill skapa. Kan, som vanligt i Canva, användas för att skapa olika slags innehåll, som ett Instagram-inlägg eller en presentation.

Det går även att i text beskriva vad en presentation ska handla om och sedan låta Canva skapa något som passar det ämnet.

Layouts och Styles

Canva kan automatiskt föreslå layouter baserat på ditt innehåll. Styles gör det sedan möjligt att växla mellan olika slags stilar på innehållet, för att hitta rätt tonalitet.

Draw

Canva får ett alldeles eget skissverktyg för att spåna idéer. Kladda ned dina tankar och låt sedan Canva förvandla dem till exempelvis flödesdiagram.

Text to image

Även Canvas motsvarighet till bildskapar-AI-tjänten DALL-E har lärt sig mer. Funktionen som skapar bilder baserat på det du beskriver med text kan nu generera mer högkvalitativa bilder, har blivit mycket snabbare och har fått fler bildstilar att välja bland. Ska nu ha stöd för ”alla” språk.

Magic edit och Magic eraser

Magic edit är en variant på Text to image-funktionen. Istället för att skapa en bild från scratch så kan du låta Canva ändra delar i en befintlig bild. Markera något i bilden och skriv vad du istället vill ha där.

Magic eraser gör det möjligt att radera saker i en bild och ersätta det borttagna med något som passar in i bilden. Som Photoshops innehållsmedvetna radering, alltså. Canvas bildverktyg har också blivit bättre på att anpassa exponering i olika delar av bilder, oberoende av varandra.

Beat sync

Låt Canva proffsfixa dina tiktoks och reels. Beat sync gör vad det låter som: Synkar automatiskt videoinnehåll med den låt som man väljer.

Create an animation

Ännu en funktion som gör precis vad den heter: gör det enklare att skapa animationer. Rita hur du vill ha animationen så skapar Canva den sedan.

Translate

Canva kan nu översätta innehåll mellan över 100 språk direkt inne i tjänsten.

Brand hub

Canva får även en ny avdelning för att hantera ett varumärkes olika designelement. Här finns verktyg och hjälpmedel för att ta fram varumärkesriktlinjer, administratörer kan sätta upp arbetsflöden för att säkerställa att skapade alster passerar relevanta hållplatser för godkännande och funktionen ”Magic replace” ska göra det enkelt att byta ut exempelvis logotyper i ett företags alla Canva-kreationer.