Experten om hur varumärken bör jobba med Tiktok: ”Lite som ett campus på universitet”

Daniel Parsan

Är Tiktok en plattform vi verkligen behöver finnas på? Hur blir man Tiktok-kreativ? Vad kan Tiktok hjälpa oss med? De frågorna ställer företag och varumärken oftast till Daniel Parsan, TikTok-expert på Infomedia. Så vad är svaret på dessa frågor? Är Tiktok en plattform som e-handelsföretag bör finnas på?

Facebook, Instagram och flera andra sociala medier förlorar användare till Tiktok. Det ser jag som ett påtagligt trendskifte som kommer att växa under den kommande tiden, säger Daniel Parsan till Influens.se.

Vad kan man som varumärken vinna på Tiktok, som man inte får på Instagram eller andra plattformar?

En riktig publik som inte förväntar sig en plattform överfull av annonser. Varje plattform har en uppgång och ett fall. Tiktok har sin uppgång just nu, medan de andra håller på plana ut. Tills att Tiktok uppnått sin topp finns det få utmanare som kan hålla en publik kvar så länge som Tiktok kan. Testa att ladda ner appen och se hur många sömnlösa nätter ni får jämfört med andra sociala medier.

Min kollega Katrine Jacobsen, expert inom sociala medier, slog fast att trots att Tiktoks användar-snittålder har ökat är det ändå där som företagen måste vara om de vill vända sig till Gen Z. TikTok är en unik plattform med sin egen ton och är bra för innehåll som är lätt att engagera sig i.

Tiktok är alltså, enligt Daniel Parsan, en plattform som företag och varumärken borde finnas på för att lyckas. Men det som tydligt är den största utmaningen är ”att skapa relevant och trendande innehåll”, säger han.

Användarna på Tiktok är många gånger som en sluten grupp, lite som ett campus på universitet. För att vara medvetna om och förstå trendande innehåll måste företagen engagera sig i innehållet. Skött på fel sätt kan det bli rätt resurskrävande. En del har börjat använda ”employee advocacy”, det vill säga att låta sina anställda kreativt visa vad företaget sysslar med. Det kan handla om bakom kulisserna-innehåll, ”how to”-material eller tips och råd-videos som anställda, som redan skapar mycket innehåll på Tiktok, publicerar.

I slutändan har varje beslut på Tiktok en utgång som ibland kan vara svår att räkna med. Men skött på rätt sätt kan man dra nytta av motgångar eller rida ut framgångarna längre. Det viktiga är att våga vara en del av Tiktok-universumet.

Han understryker även att det är av högsta värde att ha koll på både konkurrenter men även vad som sägs om det egna varumärket i allmänhet.

En annan minst lika viktig sak är att alltid mäta och analysera hur man ligger till mot konkurrenterna. Vad som sägs om varumärket i helhet på nätet och i sociala plattformar. Många företag struntar i att mäta nyckeltal och experimenterar därmed blint på Tiktok. Och vad som sägs på Tiktok har numera en tendens att sprida sig till andra plattformar.

En annan fråga man kan ställa sig är om man bör satsa allt på en egen kanal på plattformen, eller om man ska lägga resurser på just samarbeten med Tiktok-influencers. Något som styrs av företagets annonsbudskap och hur mycket tid man kan lägga, menar Daniel.

De företag som skapar eget innehåll, som publiceras i en egen kanal, måste i sin tur skapa relevant Tiktok-innehåll. Men de kan också tjäna på att samarbeta med relevanta skapare. Så fort ett klipp liknar traditionell reklam så scrollar folk vidare, medan kreativ reklam har större chans att få snabb spridning. Däremot är det för tillfället enbart företagets egna kanal som tittarna ofta söker efter. Att ha en fungerande länk i profilen skapar en större tendens att förmå tittaren till CTA, call to action.

Vilken är den största trenden bland samarbeten på Tiktok just nu?

Nu när allt fler företag skapar egna profiler på Tiktok är det populärt att skapa klipp med kreatörer som har en större följarskara. Den typen av innehåll väljer företag ofta att sedan sprida genom betald annonsering. Det har sina för- och nackdelar. Fördelen är att många känner igen en större skapare. Nackdelen är att det svårt att veta om videon kommer att bli kreativ nog för Tiktok. Jag hade föreslagit att fördela klipp mellan flera micro- och macro-skapare och därigenom få variation samt möjlighet till att få en kreativ video bra nog att organiskt sprida sitt budskap.

Hashtaggen ”Tiktokmademebuyit” är en uppåtgående trend. Den är så pass viktig men enkel att utföra att fler företag enkelt kan bilda sig en följarbas av köpare kring. Kunderna vill ha enkel tillgång till saker de gillar att köpa via Tiktok-annonser eller klipp.

Vad är ditt bästa tips för att gå viralt som företag?

Vare sig det gäller att sälja en produkt, framföra ett budskap eller bara underhålla måste de våga att bjuda på sig själva! Det verkar finnas en marknad för alla på Tiktok. Det handlar inte längre bara om dansande ungdomar utan egen köpkraft. Mitt bästa tips är att vara kreativ eller repetitiv utan att spamma, och att det ska vara visuellt tillfredsställande, säger Daniel Parsan.

Man kan skapa originellt innehåll, göra egna versioner av andras material eller ”råka” filma något från verkligheten. Tiktoks algoritm och publik belönar ihärdigt arbete men enligt en del experter bör man publicera fyra inlägg om dagen för att lyckas. Personligen känner jag inte till någon som kan hålla uppe en sådan standard utan att kreativiteten blir lidande. Det gäller att hålla en balans av simplicitet, repetivitet och underhållning. Undvik sporadiskt innehåll utan en klar röd tråd – för tittarna följer personer som skapar mer av samma innehåll de gillar att se.