Facebook utvecklar ett Instagram för barn under 13 år – ”behovet finns”

Sam Rihani, Sverigechef på Facebook

För någon månad sedan började Facebook hinta om att de har börjat bygga en version av Instagram för barn under 13 år, just för att man måste fyllt 13 år för att kunna använda de fullskaliga sociala medieplattformarna.

Idag frågar barn sina föräldrar om de kan få ha appar som hjälper dem att hålla kontakten med sina vänner. Just nu finns det inte många alternativ för föräldrar, så vi jobbar på att utveckla något nytt, sa Joe Osborne, talesperson för Facebook, i en kommentar till The Verge för några veckor sedan.

Han förklarade att målet är att ta fram en plattform som liknar Instagram, som föräldrarna kan kontrollera. Men så fort nyheten kom ut började medier att debattera kring om det var en bra idé och hur potentiellt skadligt det kan bli för ungas mentala hälsa. Det började även samlas in underskrifter, mot appens utveckling, samtidigt som amerikanska senatorer uppmanade Facebook att lägga ner projektet.

Nu möter Facebooks Sverigechef Sam Rihani kritiken och oron, och förklarar att avsikten inte är att ”skapa ett behov” hos unga.

Det handlar inte om att skapa ett behov. Barnen är redan på olika tjänster online. Det handlar snarare om hur vi kan göra det tryggt för dem, säger han till DN.

Det här har inget med framtida intäkter att göra, det handlar bara om att erbjuda möjlighet till bra interaktioner för barnen inom intressen som de har, som är tryggt att använda för barnen och där föräldrarna har kontroll. Men vi kan absolut inte göra jobbet ensamma. Vi behöver ta hjälp av experter inom barns säkerhet och trivsel och se till att vi kan göra något som är tryggt för barnen.

Elza Dunkels, internetforskare och docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet, tycker att idén är god.

Jag är helt övertygad om att behovet finns. Som det är nu är det bara den egna uppfinningsrikedomen eller vårdnadshavares uppmärksamhet som hindrar barn från att vara på plattformarna.

Sociala medier i sig är inte dåligt, som det ibland har en tendens att låta som när man pratar om sådant här. Vi har ett behov av att vara sociala. Vi kan jämföra det med mat, som ju fyller ett behov vi alla har. Det handlar snarare om hur vi äter än att vi äter som kan vara problematiskt, säger Elza Dunkels.

Vidare säger hon att det nu är viktigt att Facebook utvecklar en ordentlig lösning, och inte ett halvdant försök till lösning, för att det verkligen ska finnas en mening med plattformen. Men understryker även att föräldrarna måste ts sitt ansvar.

Jag tycker absolut att Facebook har ett ansvar här. Och det är viktigt att det blir på riktigt och inte ytliga lösningar som bara låter bra. Men det finns inget vetenskapligt bevisat samband mellan sociala medier och psykisk ohälsa. Snarare finns ett samband mellan ohälsa och nedskärningar i välfärden, säger hon och avslutar med:

Vuxna behöver förstå att det här inte är kopplat till internet utan mer till livet. Risken är annars att vi skjuter bort det till att enbart handla om sociala medier.