Förbuden fortsätter hagla – Storbritannien och Nya Zeeland stoppar Tiktok

Inget mer Tiktok på jobbet.

Tiktoks 2022 slutade inte så kul med en lång rad förbud i USA. 2023 har inte börjat roligare. Nu ansluter sig ytterligare två länder till förbudsklubben: Storbritannien och Nya Zeeland.

I båda fallen handlar det, precis som nästan alla förbud så här långt, ett stopp för Tiktok i jobbmobiler. Storbritannien förbjuder med omedelbar verkan kortvideoappen från jobbmobiler som tillhör regeringsanställda – och ministrarna själva.

Nya Zeeland tar ett bredare grepp och kastar ut Tiktok ur mobiler ”med tillgång till parlamentet”. Här får dock de berörda lite längre tid på sig att avinstallera appen: förbudet gäller från och med slutet av månaden.

Flera förbud bara de senaste veckorna

Bara de senaste veckorna har EU-kommissionen, Kanada, Belgien och Danmark infört liknande förbud. Bara häromdagen ställde USA mer eller mindre ett ultimatum till Tiktoks moderbolag Bytedance: sälj Tiktok så att tjänsten kan kapa alla band till Kina eller så förbjuds appen helt i landet. Även för privatpersoner.

I samtliga fall handlar det förstås om en oro att användardata ska hamna i kinesiska regimens händer och att Kina skulle kunna använda Tiktok för påverkansoperationer mot andra länder. I uttalanden kring förbuden så håller Tiktok själva, föga förvånande, inte med om att det finns någon risk.

Fortfarande tillåtet att ragga väljare

Däremot är länderna som förbjuder Tiktok inte helt konsekventa. Storbritannien kommer fortsatt att använda Tiktok bland annat för att ”marknadsföra försvarsmaktens arbete och kommunicera vårt stöd för Ukraina” medan Nya Zeeland ger undantag för dem som behöver Tiktok för att ”utföra sina demokratiska uppdrag”.

Möjligheten att nå unga väljare trumfar med andra ord hotet mot den nationella säkerheten.