Först någonsin – historiskt rekord för Tiktok

Mer än någon annan app.

Tiktok har som bekant rejäla utmaningar i både USA och i Europa, där förbudshoten duggar allt tätare. I USA har redan en delstat helt förbjudit användningen av appen. Men användarna bryr sig inte det minsta om det.

Tvärtom så ser det ut som att appen används allt mer. Och drar in allt mer pengar.

Nya siffror från analysföretaget Data.ai har kommit fram till att Tiktok nu har slagit ett nytt rekord. Q1 i år var första gången som Tiktok-användarna la över 1 miljard dollar, eller närmare 11 miljarder kronor, i appen under ett och samma kvartal.

Det gör dessutom Tiktok till den första appen någonsin som lyckas med den här bedriften.

Sticker ut på ytterligare ett sätt

Det handlar alltså inte om annonsintäkter, utan de pengar som användarna betalade när de använder appen. Och här sticker Tiktok ut även på ett annat sätt.

Om man räknar bort spel så får appar sina största intäkter från prenumerationer. Men i Tiktoks fall är det engångsbetalningar som ger mest pengar. Som att användare kan köpa saker i appen för att belöna sina favoritskapare.

Det ska dock sägas att Data.ai i sina rapporter slår ihop Tiktok och Tiktoks kinesiska systerapp Douyin. En stor del av intäkterna lär komma från den kinesiska marknaden.

Men det visar oavsett att Tiktok ligger långt före i kurvan när det gäller det som alla de stora sociala plattformarna tampas med nu: att minska sitt beroende av annonser.