Från morddömd till influencer – därför fascinerar Gypsy Rose Blanchard

Gypsy Rose Blanchard och hennes make. (Bild: Instagram @gypsyrose_a_blanchard)

Har redan 9 miljoner följare på Tiktok.

Gypsy Rose Blanchard blev ett känt och omdiskuterat namn i samband med dokumentären Mommy Dead and Dearest, 2017. Dokumentären berättar om den problematiska relationen mellan Gypsy Rose Blanchard och hennes mamma, en berättelse som slutade i mord. Ett par år senare filmatiserades historien i serien “The act” (2019).

Gypsy Rose Blanchard dömdes till tio år för att, tillsammans med sin dåvarande pojkvän, ha mördat hennes mamma. Pojkvännen, som var den som utförde själva handlingen, dömdes till livstid. Den 28 december släpptes Gypsy Rose Blanchard ur fängelset, efter att ha avtjänat åtta av tio år. Knappt två veckor senare har hon redan lyckats samla på sig en stor skara fascinerade följare på sociala medier.

Mamman sade att hon var sjuk

Många av de som följt historien menar att Gypsy Rose Blanchard på många sätt inte hade något val och att hon också var ett offer pressades till att begå ett grovt brott. Bakgrunden är mammans misshandel av Gypsy Rose Blanchard, som bland annat innebar att den tidigare fången och nu Tiktok-sjärnan, tvingades att sitta i rullstol i tron att hon inte kunde gå. Mamman påstod också att dottern hade flera kroniska sjukdomar och hon tvingades därför genomgå flera svåra operationer, samtidigt som mamman medicinerade henne med starka mediciner hon egentligen inte behövde.

Därför engagerar hon så många

Berättelsen har fascinerat och engagerat människor i flera år och när Gypsy Rose Blanchard lämnade fängelset stod miljoner människor redo att ta emot henne för att höra hennes egna ord. Flera stora influencers har också visat sitt stöd och bidragit till det rusande följarantalet. På Tiktok har hon inte mindre än 9 miljoner följare och på Instagram är det strax över 8 miljoner människor som följer hennes nya liv i frihet.

Jessica Maddox, biträdande professor och forskare inom sociala medier och internetkultur vid University of Alabama, säger till Business insider:

Hon har alltid varit lite av en internetkändis på det här sättet, även när hon har suttit i fängelse. Landskapet i sociala medier var redo för henne när hon blev villkorligt frigiven. 

Jessica Maddox menar att människor känner till profilens bakgrund och de hemskheter hon upplevt och nu vill de se hur hon tar tillvara på sin frihet.

Hon utstod fruktansvärda övergrepp i flera år, och jag tror att folk är intresserade av vad hon gör nu och hur hon kan gå vidare från det, sa hon.

”Kraften i andra chanser”

Enligt Nina Vargas, kändis och affärsstrateg, är Gypsy Rose Blanchards snabba berömmelse ett bevis på kraften i en andra chans, något som många människor kan relatera till.

Jag ser Gypsy Rose Blanchards snabba uppgång till berömmelse i sociala medier som ett bevis på kraften i en andra chans och personlig utveckling, säger Nina Vargas, till Business Insider, och fortsätter: 

Hennes berättelse om motståndskraft och omvandling har gett fått gensvar av miljoner, vilket visar att vi alla är kapabla till förändring och upprättelse, oavsett vårt förflutna.