Gina Dirawi försvann från rampljuset – det gör hon nu: “Kommer börja i min hemstad”

Gina Dirawi.

Vill pusha unga talanger i mindre städer.

Hon har en karriär som programledare, artist, författare och skådespelare. Gina Dirawi anses ibland vara en av Sveriges första Youtubers, och slog igenom med sina satiriska humorsketcher. 2015 blev hon SVT:s julvärd, en roll som inte uppskattades av alla. Profilen fick ta emot så mycket hot att hon tvingades leva med en livvakt.

Till slut valde hon att lämna rampljuset. Sedan dess har hon fokuserat på sin karriär inom musik och 2020 släppte hon sitt debutalbum och 2022 tog hon återigen rollen som programledare på Guldbaggegalan. Våren 2023 hintade hon om en comeback inom humor.

Lanserar en egen stiftelse

Nu meddelar profilen att hon även arbetat på ett annat projekt, nämligen en egen stiftelse. Gina Dirawi Foundation har skapats för att “stärka ungas kreativa uttryck och röster”.

Jag har sen i början av min karriär alltid sett att jag ska starta en egen stiftelse för att ge tillbaka och pusha andra, så jag är otroligt glad att detta äntligen blir av nu. Jag rör mig ju i väldigt olika branscher och har märkt av ett stort glapp på vilka historier som får berättas och vilka röster som får höras. Det är ett väldigt stort fokus på Stockholm eller storstäderna, vilket jag tycker är synd då man missar väldigt mycket. Genom min foundation hoppas jag kunna pusha unga talanger i mindre städer att våga tro på sin röst och utveckla den, säger Gina Dirawi i ett pressmeddelande.

“Behöver lyfta röster från hela Sverige”

Stipendiet ges ut till gymnasieelever i Sundsvall som på något sätt uttrycker sig genom musik, film, skådespeleri, skrivande, konst, komedi, mode, design, poesi eller något annat kreativt område. Priset delas ut den 6 juni, på Sveriges nationaldag. Att profilen valt att fokusera på just Sundsvall är ingen slump, det är nämligen profilens hemstad.

Jag kommer börja i min hemstad där jag vill lyfta och sammanföra unga talanger och de inom den konstnärliga sektorn, och kanske också få dem att tänka annorlunda och nyskapande kring vad som är en konstnärlig röst och hur man tar vara på den.

Jag hoppas också att det här kanske inspirerar andra människor i branschen att återkoppla med sina hemstäder för att på något sätt hjälpa att främja deras röster. De finns mycket bra där ute, man måste bara ge människor en push. Och vi behöver lyfta röster från hela Sverige.