Så ser Tiktoks framtid i Europa ut: Tre möjliga scenarion

Kaeli Abdi (Foto: Daniel Stigefelt), Simona Mohamsson och Fredrik Kopsch (press/montage).

Influencern, politikern och chefsekonomen om appens framtid.

Det fortsätter storma kring Tiktok och den nya lagen i USA har fått säkerhetsfrågorna kring appen att hetta till, även i Europa. Liberalernas EU-kandidat, Simona Mohamsson, vill se varningstexter och starka begränsningar för appen. I USA är kreatörerna oroliga för vad ett förbud skulle innebära för deras karriärer och nu börjar frågorna väckas även för svenska influencers.

“Spännande att se om kreatörer ändrar taktik”

I ett inslag från SVT:s program “Veckans snackisar” delar influencern och Tiktok-profilen Kaeli Abdi med sig av sina tankar. Och hon tror att ett amerikanskt förbud skulle ha en stor inverkan på appen.

Folk från USA gör ju så mycket på appen. De skapar majoriteten av alla trender och det finns så många underbara kreatörer därifrån som man följer, där det inte bara är skoj utan som man verkligen lär sig något ifrån, säger hon. 

På frågan vad ett Tiktok utan amerikanska kreatörer skulle vara, svarar hon: 

Om jag ska vara helt ärlig, tråkigt. De roligaste är ju därifrån. Det är dem man skrattat åt mest och följt mest.

Samtidigt tror hon att ett amerikanskt förbud skulle kunna öppna upp möjligheter för kreatörer i andra länder.

Det kommer bli spännande att se om kreatörer ändrar taktik och börjar prata engelska istället, för att nå ut till så många människor som möjligt. Eller om det bara blir supernischat och man kan få en boom, större kreatörer per land, för att folk inte kollar på amerikanska kreatörer längre. Om man skulle få fler visningar som svensk kreatör till exempel.

Själv är hon inte särskilt orolig för att Tiktok skulle försvinna, eftersom hon har en utbildning och andra erfarenheter att falla tillbaka på. Samtidigt kan förändringar bidra till ökad kreativitet.

När någonting är nytt blir det också mycket kreativitet, så jag är inte orolig.

“Tiktok är inte som vilken app som helst”

Liberalernas Simona Mohamsson, som förtydligar att hon inte har några problem med innehållet på appen, ser desto fler orosmoln på himlen.

Jag har inget emot söta katter i korta videos eller Kaelis dejtingliv. Utan det handlar om att i slutändan behöver vi se till att vår säkerhet, och vår personliga integritet, sätts först mot den här spionappen. Det är det som är mitt problem. Tiktok är inte som vilken app som helst och därför måste vi begränsa den.

Tiktoks vd har tidigare gått ut och sagt att den nya lagen inte bara förstör för Tiktok utan också är ett hot mot yttrandefriheten, ett uttalande som politikern har svårt att ta på allvar.

Det är lite bullshit att Kina ska läxa upp oss om yttrandefrihet. Kina är en diktatur, yttrandefrihet finns inte där. Jag tycker bara det är otroligt ironiskt och lite komiskt.

På en fråga om hur hon ställer sig till att Liberalernas partiledare, Johan Pehrson, har ett aktivt Tiktok-konto, svarar hon att hon generellt sett inte tycker att politiker bör vara på appen. Hon säger också att hon själv valt att inte ha ett konto, även om hon tror att det hade kunnat innebära fler röster.

Men jag tycker, återigen, inte att det ska vara ett val för politiker, utan man borde också införa ett förbud att använda det som arbetsredskap.

“Jag ser ingen som vill förbjuda Volvobilar”

Fredrik Kopsch, chefsekonom på tankesmedjan Timbro, tycker det är synd att politiska och demokratiska partier backar från Tiktok. Enligt honom innebär plattformen en stor möjlighet att nå de yngre målgrupperna, som behöver ta del av partiernas budskap. Han är också skeptisk till det fokus som Tiktok fått i vad som, enligt honom, handlar om en mycket större fråga.

Jag tycker att om man nu ska gå in och peta i det här, så tycker jag att man först ska ta diskussionen där det verkliga problemet är, och det har att göra med internetsäkerhet. Det är ju en mycket bredare diskussion än Tiktoks varande eller inte varande, säger han och fortsätter: 

Det här blir också spekulativt i mångt och mycket, för ni målar ju upp en dystopisk bild av vad problemet är. Men man måste också belägga problemen, för det ser inte jag att någon har gjort någonstans, säger han och syftar bland annat på uttalandet om att Tiktok skulle vara en spionapp.

Han gör också jämförelser med andra kinesiskt ägda företag, som Volvo, som i sina bilar har kameror som också samlar in data. Han nämner även telefoner som innehåller komponenter som producerats i Kina och frågar sig var man då ska dra gränsen.

Jag ser ingen som vill förbjuda Volvobilar från att rulla på våra gator.

Medan Simona Mohamsson inte tror att vi kommer ha kvar Tiktok om tre år, tror inte Fredrik Kopsch att det amerikanska hotet om ett förbud kommer kunna ställa sig över den amerikanska grundlagen.

Teknik tenderar att slå politik.