Influencern Andrew Tate har gripits – igen

Andrew Tate (Foto: twitter.com/cobratate/)

Kan ha planerat att fly landet.

Den kontroversielle influencern Andrew Tate sade sig erbjuda självhjälp för unga män och lockade till sig miljontals följare. Hans uttalanden har flera gånger kritiserats för att vara kvinnofientliga och ”toxic”. Profilen ska bland annat ha sagt att våldtäktsoffer själva bär “ett visst ansvar”. 2022 stängdes profilen av från Tiktok, Instagram, Youtube och Facebook. Men hans innehåll fick fortsatt spridning i andra kanaler och under det senaste halvåret har hans innehåll också börjat dyka upp på de stora plattformarna igen.

Greps första gången 2022

I december 2022 greps Andrew Tate och hans bror Tristan Tate i Rumänien och bröderna åtalades för för människohandel, våldtäkt och organiserad brottslighet. Bröderna har hela tiden nekat till anklagelserna. Vid tiden för gripandet hade Andre Tate 6,9 miljoner följare på Twitter (numera X). Sedan dess har antalet följare ökat till 8,9 miljoner. Andrew och Tristan Tate sattes i husarrest i april 2023 men släpptes i augusti samma år i väntan på rättegång. Men även om bröderna släpptes ur husarresten, var de förbjudna att lämna landet.

Säger att global maktelit ligger bakom anklagelserna

Idag rapporterades det att bröderna har gripits igen. Detta efter att en advokatbyrå tipsat polisen om information som tyder på att bröderna kan ha planerat att lämna landet. Arresteringsordern kom från Storbritannien där en tidigare utredning, gällande fyra brittiska kvinnor, återupptagits. Nu kräver man också att bröderna lämnas ut till Storbritannien, ett krav som en rumänsk domstol har gått med på. Det kommer däremot inte vara aktuell innan rättegången i Rumänien, som kan dröja flera år.

Andrew Tate har i sina kanaler pratat öppet om att han bedriver en “cam girl”-verksamhet, en verksamhet som flera av anklagelserna ska vara kopplade till.

Förutom sina kontroversiella uttalanden om manlighet och könsroller, har Andrew Tate också flera gånger blandat in olika konspirationsteorier i sina budskap. Han ska bland annat ha uttryckt att anklagelserna mot honom är påhittade av en global maktelit.

Profilen öppnade upp för samtal i skolan

För ett år sedan rapporterade SVT att en högstadieskola i Malmö hade tagit upp Andrew Tate på samhällslektionerna i skolan. Detta efter att en lärare fått frågor om profilen från sin egen son. Frågorna fick läraren att inse vilket inflytande Andrew Tate har och att många unga män och pojkar lyssnar på hans kontroversiella budskap.