EU granskar Meta: ”Beroendeframkallande”

Misstänks för att bryta mot nya lagen.

Sedan Digital Services Act (DSA) infördes har EU-kommissionen börjat granska flera av de sociala plattformarna, inklusive Tiktok. Nu är Meta under kommissionens lupp. 

Förordningen syftar bland annat till att hålla plattformarna ansvariga för och ta hänsyn till hur de påverkar användarens mentala och fysiska hälsa. Den nya utredning som nu startats mot ägaren av bland annat Instagram och Facebook, undersöker plattformarnas potentiellt beroendeframkallande effekter. Utredningen omfattar också Metas verktyg för åldersverifiering och integritetsskyddet för minderåriga, då dessa visat sig alldeles för lätta att komma runt.

EU-kommissionen uttrycker en oro för att Facebook och Instagram kan utnyttja barns svagheter och orsaka beroendeframkallande beteenden. 

Vi vill att unga människor ska få säkra, åldersanpassade upplevelser online och har ägnat ett decennium åt att utveckla mer än 50 verktyg och policyer, som är utformade för att skydda dem. Det här är en utmaning som hela branschen står inför, och vi ser fram emot att dela detaljer om vårt arbete med Europeiska kommissionen, har en talesperson från Meta sagt enligt The Guardian.

Om Meta inte lyckas göra EU-kommissionen nöjda kan de riskera böter på upp till 6 procent av företagets globala omsättning. 

Vi sparar ingen ansträngning för att skydda våra barn, sa Thierry Breton, EU-kommissionär för den inre marknaden.

Förra månaden inleddes även en undersökning av Metas hantering av politiskt innehåll, med hänvisning till DSA. Anledningen är att man är oroliga för att Meta inte gör tillräckligt för att motverka rysk desinformation inför EU-valet i juni.