Influencern använde deepfakes för att sälja sina kurser – skyller på ”affiliates”

Instagram @wesleymilliondollarvirgin / Istock

Fick det att se ut som att Oprah Winfrey hyllade kurserna.

Influencern, känd som Wesley ”Billion Dollar” Virgin, kallar sig själv för motivationskurs och på Instagram har han över 1 miljon följare. I sin marknadsföring, som enligt BBC blandar pseudovetenskap med konspirationsteorier, förekom även deepfake-versioner av bland andra Oprah Winfrey. Det rapporterade BBC för två dagar sedan.

Annonserna var utformade så att det skulle se ut som att den framgångsrika programledaren och filantropen hade influencerns kurser att tacka för sina framgångar. Detta genom att använda autentiska filmklipp tillsammans med en deepfake-imitation av Oprah Winfreys röst.

Lägger ansvaret på ”affiliates”

Även mediepersonlighetena Piers Morgan och Nigella Lawson ska ha förekommit i liknande annonser för profilens självhjälpskurser.

Piers Morgan användes i en annons som utformats för att se ut att komma från hans eget  tv-program, “Piers Morgan Uncensored”. Han säger till BBC att det hela är “ännu ett exempel på en mycket oroande trend där offentliga personer missbrukas av deepfake AI-manipulerare för ekonomisk vinning”.

Enligt Wesley Virgin var annonserna ett resultat av “affiliates”, alltså andra människor som kan tjäna pengar genom att hjälpa honom att sälja. Han sade också att han var på väg att förbjuda dem. Annonserna, som bland annat synts på Youtube, ska nu vara borttagna.

Enligt en kommentar till BBC har plattformen, där försäljningen av kurserna skett, valt att ta avstånd från profilen. Enligt företaget har influencern brutit mot deras riktlinjer gällande annonslänkar, vilket gjort att de valt att avsluta samarbetet.