Influencers på Youtube luras på samarbeten som kapar kanaler – FBI tar över ärendet

Ett nätverk av bedragare och hackers erbjuder influencers på Youtube falska samarbetsmöjligheter, som leder till att kreatörernas kanaler blir kapade. Det rapporterar Forbes.

Tusentals profiler har åkt i fällan och Googles hotanalysgrupp har blockerat 1,6 miljoner försök till nätfiske, från hacker-gruppen, under de senaste sex månaderna. Hittills har 4000 kanaler återställts.

Några exempel på pitchar från bedragarna låter som följande:

Vi har nyligen släppt ett antivirusprogram som heter Pixprotect. Men få vet om det, så vi behöver dra igång en reklamkampanj för att fler ska få höra om det.

Du har en bra kanal, med en bred målgrupp. Vi vill gärna köpa 30- eller 15-sekunders reklam i en video på din kanal. Vi kan komma överens om ett pris.

Andra produkter som hackarna har velat göra reklam för i samarbeten med influencers är bland annat musikplattformar, fotoredigeringsprogram och onlinespel.

De kapade kanalerna har sedan antingen sålts eller använts till bedrägerier som rör kryptovaluta.

Kanalnamnet, profilbilden och innehållet byttes ut till kryptovaluta-varumärken för att efterlikna stora teknik- eller kryptovalutaväxlingsföretag. Hackarna livestreamade videor som utlovade ”kryptovaluta-giveaways” i utbyte mot bidrag. De konton som såldes vidare kunde säljas för upp emot 4000 dollar, beroende på antalet prenumeranter.

Enligt Google är det en krimiminell grupp från Ryssland som står bakom attackerna. Gruppen har rekryterat hackare från olika forum och lovat dem 70 procent av intäkterna från de kapade kanalerna. Ärendet har nu gått vidare till FBI för vidare utredning.