Inför EU-valet: Tiktok trappar upp kampen mot fake news

Lanserar lokala valcentrum för medlemsstaterna.

I juni ska representanter i Europaparlamentet röstas fram och oron för desinformation och AI-genererade “deepfakes” är ett hett ämne. Nu meddelar Tiktok att de trappar upp kampen mot falska nyheter och hemliga påverkansoperationer. Enligt Reuters ska företaget bland annat lansera en lokal “språkapp” i alla 27 medlemsländer. 

Appen, som Tiktok kallar för valcentrum, bygger på ett arbete som startade 2021 och företaget har tidigare arbetat med nyhetsgranskare för att producera utbildningsfilmer om valprocessen och desinformation via liknande valcentraler under tidigare nationella val.

Genom att arbeta med lokala valkommissioner och organisationer i det civila samhället kommer dessa valcentrum att vara en plats där vårt samhälle kan hitta pålitlig och auktoritativ information, ska Kevin Morgan, Tiktoks chef för förtroende och säkerhet, ha skrivit i ett blogginlägg.

Enligt Tiktok arbetar de för närvarande med nio faktagranskande organisationer i Europa men planerar att utöka sitt nätverk. Man kommer också lansera ytterligare nio kampanjer om mediekompetens, under det kommande året.