Ingen försäljning av CBD-olja för Stina Lönnkvists Mantle – överklagan avslogs

Stina Lönnkvist

Bolaget hade överklagat stoppet från 2020 hos förvaltningsrätten, men fick ett nej.

När Stina Lönnkvist gick samman med Kry-grundaren Josefin Landgård och startade bolaget Mantle så hade de en stark tro på deras CBD-produkter. De hade tittat på USA-marknaden där CBD-industrin omsatte nästan 5 miljarder svenska kronor under 2018. Men redan efter ett par månader efter starten, i februari 2020, meddelade läkemedelsverket att Mantle förbjöds att sälja sina produkter. Mantle meddelade då att de skulle överklaga. Till Ehandel.se sa vd:n Josefin Landgård följande:

Ja, vi har blivit meddelade försäljningsstopp av Läkemedelsverket på vår produkt, det tycker vi är synd för alla som älskar vår produkt och vill fortsätta köpa den. Vi kommer självklart att överklaga det hela och söka att försäljningen ska kunna fortsätta tills förvaltningsrätten prövar ärendet.

Nu har förvaltningsdomstolen avslagit bolagets överklagan mot Läkemedelsverkets beslut skriver Dagens Industri. Samtidigt riktar förvaltningsrätten skarp kritik mot Mantles marknadsföring.

Det har varit fråga om en marknadsföring som riskerar att leda till att personer med allvarliga sjukdomar och besvär tar produkten istället för att söka adekvat vård, vilket är allvarligt ur folkhälsointresset som lagstiftningen har till syfte att skydda, skriver förvaltningsrätten i Uppsala.

I en kommentar till Di meddelar Josefin Landgård att Mantle inte kommer att överklaga beslutet vidare. I Sverige satsar man mer på de skönhetsprodukter som inte omfattas av samma krav och CBD-oljan kommer man att sälja till andra marknader där den tillåts.

Det känns faktiskt ganska väntat och rätt odramatiskt, men är såklart ett steg bakåt i den utveckling för CBD som vi hoppas se snart. Vi vet att Sverige ligger efter de flesta andra länder när det kommer till CBD-reglering, och vi är övertygade om att detta kommer att förändras i framtiden, troligtvis från EU-nivå, kommenterar Josefin Landgård.