Instagram blir mer personliga – testar nytt sätt att dela inlägg

Nygammal funktion i flödet.

Instagram vill att användare ska bli mer personliga när de delar innehåll. Så skulle man kunna sammanfatta det senaste testet: stöd för att dela inlägg i flödet med bara sina närmaste vänner.

Det blir alltså möjligt att begränsa vem som ser ett vanligt inlägg, på samma sätt som det går att styra Stories. Och med tanke på att den funktionen har funnits sedan 2018 så är det egentligen konstigt att huvudflödet inte har haft den här möjligheten.

Men det i sig visar också hur Instagram har sett på sig själva. Flödet är lite av ett skyltfönster mot världen, där nästan vem som helst kan se vad du lägger ut. Vill du bli mer personlig så kan du välja exempelvis just Stories för ditt innehåll. Instagram vill förstås ha så mycket och så brett innehåll som möjligt för annonsaffären.

Men det visar också att Instagram förmodligen börjar känna av ett engagemangstapp när en allt större del av innehållet i flödet, inte bara hos Instagram, fylls av rekommendationer från konton man inte följer. Där just vänners inlägg försvinner allt mer.

Testet körs just nu i ”ett antal länder”, men Instagram avslöjar inte vilka.