Vänder på konceptet med influencers – ”alla är ändå utbytbara i slutändan”.
För den som inte tillhör fiskegemenskapen så kanske det lätt kryptiska namnet Kanalgratis.se inte ringer några klockor. Men med över 320 tusen prenumeranter på Youtube så är det en välkänd aktör för de som kan fiske. Namnet säger inte så mycket om vad det är de gör men det har etablerats så pass att det inte går att ändra, menar företaget.
Det går inte att ändra på nu när vi har en så lång historia. Och alla andra bolag i branschen har ett namn med fiske i så vi står ut lite, säger Sara Fingal som jobbar p företaget.
Historien började 2008 då Johan Ruhe startade en vanlig hemsida där man kunde se fiskevideos gratis. Det enda sättet att se just den typen av filmer på den tiden var annars att köpa DVD:er men på Kanalgratis så var det gratis, därav namnet. Året efter, 2009, startade de på Youtube.
Vi ville också hålla namnet öppet för att kunna göra fler saker som till exempel jakt eller någon annan sport därför undvek vi “FISKE” i namnet. Och i takt med att vi blivit mer internationella så har vi haft uppe namnet för diskussion, men det har blivit en grej och alla länder säger det på sitt sätt. Vi brukar göra en direktöversättning ibland när vi pratar med folk och då blir det Channel Free, och då förstår de på ett helt annat sätt, fortsätter Sara.
Det som står ut med Kanalgratis är att de på sin Youtubekanal har anställda influencers. Istället för att placera sina produkter hos andra i deras kanaler så sköter de hela den processen på sin egen plattform genom Tobias Ekvall och Edvin Johansson som fiskar, filmar och redigerar sitt material själva.
Det som är lite unikt med vår lösning på Kanalgratis är att vi har anställda influencers men det är ändå märket i sig som är grunden, så alla är ändå utbytbara i slutändan. Tobias och Edvin är ju populära just nu, men vill de sluta eller om det skulle hända dem något så är det ändå Kanalgratis som har följarna och visningarna och vi kan jobba upp nya personer i slutändan. Det går ju inte att ersätta Therese Lindgren eller Bianca till exempel. Och det är därför det är en säker lösning för våra annonsörer, för de vet att i andra änden är det Kanalgratis som är företaget som de jobbar med. Vi har inga frilansare utan det är bara heltidsanställda. Men visserligen har vi många kompisar som är med på kanalen som bara gillar att fiska, tillexempel August som inte är anställd, ibland följer han bara med Tobias och Edvin för att han tycker om att fiska, skrattar Sara.
Influens.se satte sig ner på ett hotell i Stockholm med Sara, Hannah Bekking och Kim Alm som alla tre jobbar på företaget idag. Sara och Hannah med deras e-handel och med att fiska. Kim har den fina titeln ”Strategic Partnerships Manager”, det vill säga att han har hand om alla kunder som vill annonsera i företagets Youtubekanal.
Det är en stor tillit till kanalen hos annonsörerna märker jag som har kontakt med dem. Vi vet ju hur stort fiske är och det vet nog inte alla som till exempel de stora TV-kanalerna. Bara i Sverige var det 1,5 miljoner utövare mellan 16-80 år under 2021, till det kommer cirka 500 tusen barn och 800 tusen turister, säger han.
De har förutom egna influencers, som marknadsför de drag som företaget tillverkar i sin fabrik på Sri Lanka, också externa annonsörer som mer än gärna vill synas. Men vad är det som gör att de vill annonsera hos Kanalgratis?
Om det finns ett företag som tagit fram ett nytt spö så kommer de gärna till oss. De vet att det snabbaste sättet att få ut det på marknaden är att annonsera genom oss, eftersom vi är ganska ensamma i Sverige med att ha så många tittare som vi har. Tidigare var det jättestort med fisketidningar men nu finns det nog bara en kvar, så annonsörer som tidigare la sina pengar på annonser i tidningarna har kommit på att de inte alls når lika många där som genom oss. Vi kan säga att “produktplacera er grej här, så ligger den här för alltid”. Men det har varit en ganska långsam övergång, vi har gjort detta i 15 år och knappt tjänat några pengar. Men nu har fler och fler insett att man måste hänga med i digitaliseringen för att kunna ta plats. Du kan ha världens coolaste fiskedrag men om du inte marknadsför det så kommer ingen köpa det, berättar Hannah.
Resan har gått i rasande fart senaste åren, men det tog sin tid. Fem år efter lanseringen på Youtube hade kanalen 10 tusen prenumeranter och ytterligare fem år senare, 2019, hade man 100 tusen. Men sen har man tagit raska steg och ligger nu 3 år efter det på 327 tusen prenumeranter och tittarna strömmar cirka 4 miljoner timmar video om året från deras sida. Allt började med ett reality tävlingsprogram som heter “FLY VS JERK” där olika lag tävlar mot varandra i att fiska. Det är ett koncept där man som företag köper in sig och skickar sina två bästa fiskare.
Första säsongen fick vi låna all utrustning mot att vi lovade att lämna tillbaka det och idag när vi går in i säsong 14 så lägger företag flera hundra tusen på att marknadsföra sig i tävlingen, säger Hannah.
De berättar att de förra året öppnade nya kanaler i Tyskland, Frankrike, Holland och USA. Och även om de redan har recepten på hur de gör fiskefilmer och vad folk vill se så är det skillnad mot att etablera sig på en helt ny marknad.
När vi startade i Sverige så var vi först och hade ett försprång men nu kommer vi mer som underdogs och det är helt klart en utmaning. Men i Frankrike har kanalen växt till 70 tusen följare på ett år. Där i Frankrike har vi en anställd och det är samma i Holland och USA men i Tyskland är det två personer, berättar Sara.
Nu och framåt är planen att växa på de nya marknaderna och samtidigt är det tittare från andra länder som står på rad och ”knackar på” för att de vill att företaget ska öppna en kanal i just deras land och på deras språk. Deras anställda influencers Tobias och Edvin pratar alltid svenska men programmen textas på Engelska, Tyska, Franska, Ryska och Polska.
Vår långsiktiga målbild är att gå från Europas största producent av fiskefilm till världens största underhållare och producent av fiskefilm och tävlings underhållning. Det som driver oss är att den enorma mängden utövare som finns över hela världen inte har motsvarande utbud i media i dag, så vi ser att vår roll är att lösa det problemet åt dem, säger Hannah
Sara och Hannah syns också i kanalen där de är ute och fiskar och de märker att pandemin gjorde att det kvinnliga tittandet ökade. De har fått höra från många mammor som skrivt till dem och berättat att de tittat med sina barn. Ett koncept man testat är också “Fish and cook” där man istället för att, som är brukligt inom sportfiske, släppa tillbaka fisken tillagar den. Och man ser gärna samarbeten med andra influencers inom det området i framtiden.
Vi är väldigt öppna för den typen av samarbeten, Tobias fiskade till exempel med vinnaren av ett års upplaga av Sveriges yngsta mästerkock där de fiskade och lagade mat. Det är ju jättekul att göra den typen av samarbete så alla är välkomna från Tareq till Mauri och JLC, som vi nästan hade på kroken för ett tag sen, avslutar Sara.