Katrin Zytomierskas Clean Eating tvingas ta bort otillåtna hälsopåståenden

”För ospecifik”

Katrin Zytomierskas livsmedelsvarumärke Clean Eating har nu fått order om att ta bort otillåtna hälsopåståenden på en av sina produkter. Det framgår från ett föreläggande från Stockholms miljö- och hälsoskyddsnämnd som Influens.se har tagit del av.

Produkten det handlar om är en granola som ska ha haft texten ”passar bra för den som lever ett aktivt liv” på sin förpackning. En beskrivning man kallar för vilseledande eftersom det ”antyder en hälsoeffekt”.

”Godkänt specifikt hälsopåstående saknas i märkningen på produkten”, skriver man i föreläggandet och tillägger att man märkt och meddelat om detta redan i december 2021. Då tog Clean Eating bort påståendet från sin produkttext på hemsidan, men behöll den på produkten.

Företaget har dock följt upp ärendet och meddelat att man tagit fram en ny produktdesign, där påståendet inte finns med. Men att den nuvarande förpackningen beräknades ta slut efter december 2023.

Nämnden kvarstår dock vid sitt beslut om att produkten inte ska få ha kvar textraden så länge, och understryker att ”texten anses vara för ospecifik och ger konsumenterna intryck om ett mervärde”.

Beslutet kom efter en planerad kontroll av bolaget, och nu har Clean Eating fem månader på sig – efter att beslutet vunnit laga kraft – att justera detta.