Kreativ byrå ska förändra svensk basket i grunden: “Avsaknad av att kunna reflektera sin identitet”

Common values united.

Står bakom eventet ”Svart basket”.

Common values united är byrån som grundats av kreatörerna Babak Azarmi, Wadood Suberu och Iskias Araya. Byrån ska enligt dem själva fokusera sin verksamhet på inkluderingsfrågor och utanförskap, “med basket som katalysator”. 

2021 startades initiativet Hoop dreams av Common values united, med målet att kunna använda basket som ett verktyg för att koppla ihop miljö, sport, musik och konst som utlopp för deltagarnas delade upplevelser. 

I januari kommer byrån introducera sig för allmänheten, med utställningen “Svart basket”, på Fotografiska och Värmeverket. En utställning som man menar kommer att förändra svensk basketkultur i grunden.

Det finns en avsaknad av att kunna reflektera sin identitet inom svensk basket trots att den profilerar sig som den mest jämställda sporten. “Svart basket” är en reflektion utifrån det perspektivet. När jag var yngre så kallade dom vår basketstil för ”svart basket”, säger Iskias Araya, medgrundare av Hoop dreams.

Under de senaste tre åren har grundarna bland annat uppfört två basketplaner i Tensta, sponsrade av Brilliant minds och världsstjärnan Kevin Durant, och arrangerat Red bull half court-turneringar med fulla hus i Kungsträdgården och runt om i landet.

Eventet “Svart basket” kommer att hålla till på Fotografiska den 20 januari och på Värmeverket den 26 januari.

Med utställningar, workshops, dokumentär-visningar och mycket mer blir denna kväll en stor möjlighet för näringslivet att tillsammans med Common values united föra upp den kreativa sidan av svensk basket på den stora scenen, där den hör hemma, skriver de i ett pressmeddelande.