Margaux Dietz skruvar på storsatsningen – ”skam den som ger sig!”

Margaux Dietz

Under valåret 2018 intervjuade Margaux Dietz alla riksdagens partiledare i sin då nya serie ”Partitempen” som släpptes på Youtube. I år gör hon samma sak igen.

Det känns otroligt kul att göra det här igen. Efter första Partitempen var responsen enormt bra. Därför kändes det givet att göra serien även inför valet 2022, säger Margaux Dietz till Influens.se.

Allt började med en insikt om att det saknades ett program som på ett enkelt sätt lyfte det som händer inom den svenska politiken. Eller som Margaux själv beskriver det ”ett program som man kan ha som en gateway till politiken”.

Problemet idag är att många som ska rösta för första gången blir inkastade i debatter som blir svåra att förstå. Jag själv kände så när jag skulle rösta för första gången. Jag tycker att man ska ta vara på sin rösträtt och demokratin man har. Därför satte jag ihop ett format som jag själv önskade hade funnits när jag skulle rösta för första gången. Det är en bra språngbräda för att ta till sig politik, säger hon.

För att ge liv åt sin idé satte sig Margaux framför datorn och började skicka mejl till varje partiledare, med hopp om att få till en intervju.

Jag mejl-hetsade partiledarna. Jag trodde väl egentligen inte att jag skulle få svar från dem, men skam den som ger sig! Jag fortsatte att tjata tills jag hade alla på kroken.

För Margaux är det här ett av de viktigare projekten som hon drivit. Till stor del för att hon kan använda sin räckvidd till att sprida information som kan hjälpa unga att förstå de politiska frågorna.

Jag tycker att det är otroligt viktigt att värna om demokrati, och att använda för mina kanaler för att informera och uppmana folk att gå och rösta känns så viktigt. Det finns alldeles för få kanaler där förstagångsväljare kan möta de politiska partierna, och i år har vi också skruvat om konceptet lite för att fokusera än mer på just politik utan att för den delen tappa det roliga.

Vad tycker partiledarna om serien? 

Det har faktiskt bara varit positiv feedback från partiledarna. Många var ju med redan första omgången 2018, så de har ju lite erfarenhet och vet vad som ska komma även om konceptet är lite nytt i år. De nya partiledarna har sagt att de har sett fram mot intervjun och ser verkligen värdet i att nå en annan, yngre publik än de kanske gör i traditionell media, säger Margaux och tillägger:

Traditionell media är toppen, och gör ett enormt viktigt arbete, och här kan vi komplettera varandra på ett bra sätt.

En del kan tycka att det är svårt att förstå vad vissa politiker vill säga eller vad de egentligen menar. Tycker du att det är svårt att intervjua dem i det här formatet? 

Vi försöker förenkla, förkorta och förtydliga frågorna så att det inte ska finnas utrymme för att det blir krångligt. Eftersom det är jag som bestämmer formatet har vi lagt in olika sektioner med allt från ja eller nej svar till tävlingar för att snabba upp tempot och få partiledarnas korta svar på viktiga frågor som EU, Nato, skola/utbildning och så vidare. Det ska vara kul, snabbt och viktigt.

Efter senaste valet genomförde du en enkät i dina sociala medier för att se vad dina följare tyckte om Partitempen. Vad fick du för resultat? 

Enkäten besvarades av över 30 000 personer, och 62 procent av respondenterna svarade att Partitempen hade påverkat deras val av parti. De tycker jag är så roligt och det gör mig ännu mer peppad på årets upplaga av programmet. Det visar också att det verkligen finns ett behov av att prata politik på fler sätt än de traditionella, avslutar Margaux Dietz.