Margaux tilldelas pris och 40 000 kr som hon inte får se: ”Kvittona har bifogats”

Margaux Dietz diplom och kvitton (Foto: Johnnybode.com)

”En metaskandal”.

Margaux Dietz är första influencern som blivit tilldelad Johnny Bode-priset. En utmärkelse som delas ut varje år, till en kulturinstitution eller en offentlig person som ”trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis visat fräckhet och/eller ställt till det för sig själv och sin omgivning”.

Prestationen som tagit Margaux hit är publiceringen av en Youtubevideo av en utslagen person, skriver sällskapet i ett pressmeddelande:

Genom att publicera en Youtubevideo av en utslagen man utanför sin ytterdörr har hon inte bara skapat en kritikstorm mot sig själv. Det faktum att SVT sedan gjorde en hel dokumentär om hennes personliga kris har givit upphov till en metaskandal. En prestation som imponerar på Johnny Bode-sällskapet.

Vidare lyder Juryns motivering:

Likt Johnny Bode har Margaux Dietz ett stort intresse för lyx, glamour och uppmärksamhet. Människosynen och nivån av empati är också något som förenar Bode och Dietz, liksom den uppriktiga förvåningen när omgivningen inte har samma syn på hur man bör bete sig.

Till skillnad mot Johnny Bode, som i slutändan drabbades av alla cancelleringars moder och bannlystes från radio, TV och övrig offentlighet under 40 år, verkar dock Margaux Dietz ha bättre tumme med både public service och politiska makthavare. Johnny Bode-sällskapet hoppas därför att vi framöver kommer att få se fler intressanta infall både i SVT och på Youtube.

Priset består av ett diplom samt 41 859 kronor och 60 öre, som Margaux dock inte får se skymten av. Pengarna har Johnny Bode-sällskapet redan festat upp, och som tröst får Margaux kvittona tillsammans med sitt diplom.

Dessutom skänker vi ett par vita handskar med Johnny Bode-sällskapets logotyp på; en persedel som gör att man smittfritt kan handskas med avsvimmade personer i sitt trapphus.

Vem var Johnny Bode?

Johnny Bode var en svensk kompositör, sångare och svindlare. Han föddes i Falköping men bodde sedan i Malmö. Johnny ska ha varit en ”amoralisk mytoman” och gjort sig ”socialt omöjlig”.

Johnny Bode-priset delades ut första gången år 2013, och på sajten skriver sällskapet att det är ”ett pris som delas ut med glimten i ögat”.

Extra meriterade mottagare är personer som trots upprepade självförvållade motgångar vägrar att ge upp, utan envetet kämpar på, starka i tron på sig själva. Priset bör på inget sätt ses som ett hån utan är en uppmuntrande klapp på axeln. Johnny Bode-sällskapet står alltid på underdogens sida och vet att varje kulturellt verk av kvalitet förr eller senare finner sin publik. Ibland tar det bara lite tid!

Men vem är en del av Johnny Bode-sällskapet? Det kan man undra. Och svaret är att vem som helst kan gå med, när man vill. Det enda man behöver göra är att sätta in en hundralapp på angivet konto, som finns på Johnny Bodes sajt, och mejla in att man gjort det.

Med lite tur får du sedan svar på posten, numrerat medlemskort och en stilig Johnny Bode-knapp med David Nessles eleganta karikatyr på, förklarar man på sajten.

Alla är alltså välkomna att bli medlem i Johnny Bode-sällskapet, men om man verkligen blir det verkar däremot vara ett lotteri:

Bli dock inte nedslagen om du får vänta ett tag, det är ganska vanligt att medlemsansvariga personer är berusade, tvångsintagna, på Europaturné eller gömmer sig för Kronofogden. Då kan det ta några veckor. Har du värre otur ändå så får du ingenting. Då festar vi i stället upp dina pengar på närmsta stadshotell och hör aldrig av oss mer.

Tidigare vinnare av Johnny Bode-priset:

2013 – Michael Brinkenstjärna
2014 – Ken Ring
2015 – Marcus Birro
2016 – Kristoffer ”Kringlan” Svensson
2017 – Mona Sahlin
2018 – Manuel Knight
2019 – Anton ”Mr Cool” Magnusson
2020 – Svenska Akademien
2021 – Beredskapsmuseet
2022 – Ida Freyschuss
2023 – Margaux Dietz