Meta lyfter på ridån – så ser Instagrams Twitter-utmanare ut

Ta med dina följare till nya appen.

Sedan Elon Musk tog över Twitter har det som bekant skakat rätt mycket hos den blå fågeln. Det har lett till att det har dykt upp allt fler tjänster som hoppas kunna locka över Twitter-användare som har tröttnat på Musks kaos. En av dem som snabbt började skissa på Twitter-utmanare var Instagram och nu har den första bilden på den ännu inte släppta tjänsten dykt upp.

Det är The Verge som har lagt ut skärmdumpar från en intern presentation hos Meta. Och på de bilderna kan man konstatera att Instagrams försök att göra en Twitter ser ut som… Instagram. Minus bilderna.

Bild: The Verge.

”Sanely run”

Nu är det här i sig inte jätteförvånande, men man hade kanske kunnat förvänta sig lite större insats från en av världens största sociala plattformar än att bara dölja det som har varit den största skillnaden mellan just Instagram och Twitter.

Under presentationen avslöjades även lite mer om tjänsten. Arbetsnamnet är ”Project 92” och den kan få namnet Threads när den släpps (vilket i så fall intressant nog blir samma namn som den kortlivade chattapp som Instagram hade mellan 2019 och 2021 – Meta tänker hållbart och återvinner).

Plattformen ska dessutom vara ”sanely run”, vilket förstås är en pik mot just Twitter och Elon Musk.

Ta med sig användarna

Den nya tjänsten kommer att vara en fristående app, men man kan använda sitt vanliga Instagram-konto för att logga in. Appen baseras på ActivityPub, som är ett decentraliserat protokoll för sociala plattformar. Det är det som bland annat Mastodon använder.

Det mest intressanta med det sistnämnda betyder att man, åtminstone i teorin, ska kunna ta med sig sina konton och sina följare till andra plattformar som också har stöd för ActivityPub.

Instagram har redan fått ombord några kändisar som kommer att använda tjänsten från start och enligt presentationen så kommer appen att släppas ”snart”.