Meta surar – Instagram kan kosta pengar i EU

Så mycket vill Meta ha av den som inte vill bli spårad.

Ända sedan GDPR infördes har Meta på olika sätt rundat kravet på att be om samtyckte specifikt för att personalisera annonser baserat på vad användare gör i Metas tjänster. I somras slog EU ned på Metas senaste kryphål. Nu filar Meta på ett motdrag: ta betalt i EU.

Enligt uppgifter från Wall Street Journal så filar Meta på en lösning som innebär att den som säger nej till personaliserade annonser – och därmed att bli spårad – får betala istället. I utbyte slipper den som betalar reklam helt och hållet.

Betala för slippa bli spårad

De prislappar som Meta enligt uppgifterna diskuterar är 155 kronor (14 dollar) i månaden för ett reklamfritt Instagram och 190 kronor (17 dollar) för Facebook och Instagram tillsammans – fast då datorversionerna. Det lär komma andra paket, men det här är en indikation på nivån.

Ja, om det blir verklighet, alltså. Meta och Google har satt i system att komma med hot för att försöka stoppa lagstiftningar, så det kan mycket väl bli så att det här bara är spel för gallerierna.

Däremot är det nog klart att Meta kommer att släppa annonsfria betalversioner av sina tjänster vid något tidpunkt. Frågan är om de alltså kommer att göra det tvingande för den som inte vill bli spårad.

Dubbel avgift?

Frågan är också hur annonsfria versioner förhåller sig till Metas befintliga betalprenumeration Meta verified. Om den som både vill bli verifierad och slippa bli spårad måste betala dubbelt?

Oavsett visar det faktum att Meta ens överväger det här hur viktigt företaget anser att personaliserade annonser är för intäkterna.