Nu lockas influencers till Onlyfans nya utmanare: ”Tillåter inte vuxeninnehåll”

Jenna Nevrin, Celine Axman, Nicci Hernestig (skärmdumpar från Instagram)

Unfiltered låter influencers ta betalt för innehåll och prenumerationer. 

För den som är en van besökare av Instagram och svenska influencers flöden, har under de senaste veckorna kanske noterat en del uppmaningar om att ansluta sig till Unfiltered? Plattformen grundar sig på idén att du som följare kan betala influencern för att se utvalt innehåll, eller prenumerera för en fast månadskostnad. Än så länge finns det bara en webbversion och där heter plattformen ”Unfiltered.life” men av logotypen att döma är det alltså bara Ulfiltered som verkar vara namnet som används.

Gammal idé i nytt format

Idén är knappast ny, Patreon har länge erbjudit kreatörer att ta ut avgifter för sitt innehåll och för några år sedan slog Onlyfans ned som en bomb bland sociala medier.

Men för den som hängt med på Onlyfans resa vet också att plattformen ofta förknippas med en viss typ av innehåll, även om plattformen används av flera olika kreatörer med mängder av olika typer av innehåll. Matinfluencers kan ta betalt för sina recept och fitnessprofiler kan agera digital personlig tränare och få betalande kunder. Trots det har Onlyfans, med sina generösa regler för vilket innehåll som tillåts på plattformen, fått se sitt namn närmast bli synonymt med explicit innehåll.

Även om många svenska influencers valt att omfamna Onlyfans, antingen som en prenumerationsplattform för utvalt innehåll, eller som en helt ny inkomstmöjlighet, har många också varit motvilliga till att förknippas med den. Något som inte verkar ha undgått grundarna till Unfiltered, som nu lanserat en plattform med samma funktioner men snävare policy.

Unfiltered tillåter inte vuxeninnehåll och bygger sin plattform för dom i vår generation som inte vill bli förknippade med sånt innehåll, säger Nicci Hernestig, som är en av de influencers som valt att ansluta sig till Ulfiltered.

Ofiltrerat och privat

Om många som använder Onlyfans lägger en hel del tid på att skapa sitt innehåll, verkar tanken med Unfiltered istället vara en personligare och mer ofiltrerad kontakt med följarna. Nicci Hernestig har 205 000 följare på Instagram och på den nya plattformen utlovar hon mer personligt innehåll från sin vardag, dialoger med sina prenumeranter och förhandstittar på kommande innehåll.

Jag älskar mina följare och uppskattar att kunna interagera på ett mer autentiskt sätt. Jag lägger dessutom mycket tid och engagemang och vill svara och kommunicera med mina följare, säger hon och fortsätter:

Framför allt så hoppas jag att mina följare kommer uppskatta det ofiltrerade content som jag har på min Unfiltered-sida och den tid som jag lägger ned på att lära känna var och en av mina följare.

Andra influencers som valt att ansluta sig till prenumerationsplattformen är Jenna Nevrin som har 162 000 följare på Instagram. Hennes innehåll kretsar ofta kring träning och på Unfiltered skriver hon att de som prenumererar, eller betalar för enskilt innehåll, bland annat får ta del av hennes träningspass och får tips och recept till hälsosamma måltider. Även Celine Axman har valt att bli en kreatör på plattformen.

Krävs godkänd ansökan för att bli medlem

Det är inte vem som helst som kan starta ett konto på Unfiltered och börja tjäna pengar. För att få bli medlem krävs det att du redan har en publik att nå ut till på sociala medier, närmare bestämt minst 10 000 följare. Skulle du uppnå det kravet är nästa steg en ansökan om att bli en kreatör som sedan måste godkännas av plattformen. På hemsidan är Unfiltered också noga med att nämna sin policy för vilken typ av innehåll som är tillåtet att publicera.

Vi tillåter nakenhet under vissa förhållanden, såsom kvinnor som ammar samt konstnärlig nakenhet (inklusive målningar och skulpturer). Kalla oss gammaldags, men vi tror att vissa saker är bäst att hålla privata.

Hur mycket kreatörerna kan tjäna är givetvis svårt för någon att svara på. Influens har inte heller fått ta del av någon information om hur prissättningen fungerar, men noterar att tidigare nämnda influencers priser för innehåll och prenumerationer skiljer sig åt. Den som vill prenumerera på Jenna Nevrins innehåll får betala 39 dollar, omkring 400 svenska kronor, i månaden. Nicci Hernestigs prenumeration kostar istället 19 dollar i månaden men då kan följarna bara skicka 20 meddelanden i månaden, jämför med 30 för den som vill prata med Jenna Nevrin.

Unfiltered är bara några veckor gammalt men vi är flera influencers, digitala kreatörer och så vidare som använder det, och vi har alla gemensamt att vi absolut inte är intresserade av innehåll som önskas på vissa andra plattformar. Så ja absolut, jag kan tänka mig att det kommer bli en ny trendande plattform.