Ny intäktskälla för Instagram-influencers – Han lovar stöd för digitalt gods

Mark Zuckerberg

Det var förmodligen bara en tidsfråga innan Mark Zuckerberg började experimentera med NFT:er, och nu är det officiellt. I går under en session på konferensen SXSW så berättade Facebook-bossen (numera Meta) att NFT:er är på väg till Instagram.

NFT står för non-fungible token och är ett sätt att verifiera och autentisera att en digital produkt, till exempel en bild, är ”äkta” och vem som är ägaren. Kort förklarat så möjliggör det att sälja exempelvis digitala konstverk eller kläder och vapen i datorspel. Några områden som just nu är på stark frammarsch.

Nu har alltså Mark Zuckerberg även gjort det klart att NFT:er kommer till deras sociala nätverk och först ut är alltså Instagram, kanske för att det just är ett bildfokuserat nätverk.

Exakt hur NFT:er ska introduceras på Instagram är inte hugget i sten, enligt Zuckerberg, men planerna sägs vara stora och det ska lanseras i närtid. Vi ska alltså inte behöva vänta länge innan de första NFT:erna dyker upp på Instagram. Då vi gissar att exempelvis konstnärer friktionsfritt kommer att kunna sälja digitala alster direkt till sina följare.

Sälja ett Instagram-inlägg?

Vi gissar att Mark Zuckerberg även sett framgångarna för stora marknadsplatser som OpenSea och därmed även hoppas ta en del av den digitala konstmarknaden, genom att addera NFT-funktionalitet direkt i Instagram.

Vi vet även att Mark Zuckerberg just nu jobbar med att bygga en virtuell verklighet, Metaverse (därav moderbolagets nya namn Meta) och där i kommer förmodligen NFT:er också att spela en viktig roll kring försäljningen av digitalt gods.

Enligt uppgifterna så kommer Instagram att stödja att man för in NFT:er från andra platser in i Instagram. Men planer finns också på att kunna skapa NFT:er direkt i det sociala nätverket. Något som säkerligen kommer att öppna möjligheten för influencers att sälja digitala produkter till sina fans.

Det spekuleras nu även i om man exempelvis kommer att kunna göra om ett speciellt inlägg till en NFT och sedan sälja detta. Möjligheterna är förstås ganska obegränsade när det kommer till digitala saker.