Tiktok får ett nytt flöde – ska utbilda och inspirera: ”Vill ändra den bilden”

Vill få fler unga att intressera sig för teknik och naturvetenskap.

Influens har tidigare rapporterat om Tiktoks tech- och entreprenörskurs, som syftar till att få fler kvinnor att intressera sig för techvärlden. Nu gör man ännu en satsning för att öka ungas intresse för de vetenskapliga ämnena. Detta genom att lansera ett kurerat STEM-flöde, som särskilt fokuserar på naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.

Enligt företaget har det publicerats nästan 15 miljoner STEM-relaterade videor i appen, bara de tre senaste åren. Och i USA lanserade man redan för ett år sedan ett särskilt flöde för dessa. Sedan dess har en tredjedel av de amerikanska tonåringarna besökt flödet varje vecka och innehåll relaterat till ämnen har ökat med 24 procent, världen över.

Då kommer flödet till Europa

Funktionen kommer att rullas ut i Europa den 16 maj och ska enligt Tiktok nå samtliga användare inom en månad. 

Vi tror att nyfikenhet är avgörande för Tiktok-upplevelsen och vi strävar ständigt efter att hjälpa vårt community att upptäcka nytt och relevant innehåll genom att introducera nya och spännande format för dem. Vi hoppas att lanseringen av STEM-flödet i Europa kommer att inspirera en ny generation av ingenjörer, matematiker och vetenskapsentusiaster, säger Marlène Masure, General Manager på Tiktok EMEA, i ett pressmeddelande. 

Till flödet knyts också några populära kreatörer och konton inom ämnena. En av dessa är Eleonora Svanberg, som har över 130 000 följare på Tiktok, där hon delar med sig av sin resa mot att bli en teoretisk fysiker. Hon studerade fysik och matematik i Stockholm för att sedan ta sin Master vid Cambridge i England. Nu doktorerar hon vid Oxford University. 

Den stereotypa bilden när vi tänker på STEM-ämnena, är att det bara är för särskilt begåvade personer, ofta också killar. Jag vill ändra den bilden och hoppas att mitt content bidrar till att fler, speciellt tjejer, blir intresserade och förstår att det inte bara handlar om att vara supersmart, säger Eleonora Svanberg, som har över 130 000 följare på Tiktok där hon delar med sig av sin väg mot att bli teoretisk fysiker.