Pewdiepie bryter året och driver lasset från Japan – vänder till vinst direkt

Felix Kjellberg (Foto: Tsuki.market)

Gör vinst på över 45 miljoner.

Felix Kjellberg, eller Pewdiepie som många på Youtube känner honom som, är den största svensken på Instagram med över 21 miljoner följare. Han är dock inte baserad i Sverige längre. För ungefär tio år sedan flyttade han till Italien sedan till Storbritannien och nu bor han i Japan.

LÄS ÄVEN: Nya siffror avslöjar megaförlust – Pewdiepie plockar ut 180 miljoner

Han driver därför både svenska och internationella bolag. Enligt Bolagsverket är moderbolaget Pewdie Holdings AB, och i koncernen ingår svenska Pewdie Productions AB, två brittiska bolag Pewdie Productions Uk Limited och The Tsuki Clothing Company samt PEW HK Limited i Hong Kong och japanska Tsuki Fashion Design K.K.

Och när de svenska siffrorna nu är summerade tar redaktionen en titt i dokumenten. Det minst väntade är att Pewdie Holdings har gått över till ett brutet räkenskapsår, som nu slutar sista april i år. Rapporten avser alltså endast fyra månader, med start första januari 2022.

Omsättningen uppgick till 50 miljoner kronor i koncernbolaget Pewdie Holdings AB. Samtidigt som man vänt till ett positivt rörelseresultat. Vinsten landade på 45,5 miljoner kronor.

Felix har inte lämnat några kommentarer gällande utfallet i rapporten, men skriver att koncernens verksamhet huvudsakligen kommer att drivas från Japan framöver.

Det svenska dotterbolaget Pewdie Productions AB har också skiftat till ett brutet räkenskapsår, som börjar och slutar samma datum. I rapporten skriver Felix att bolaget numera är vilande, och verksamheten – Youtubekanalen med 111 miljoner prenumeranter – drivs idag via bolag i England. Han skriver dock att verksamheten framåt kommer att drivas via ett av hans japanska bolag.

Intäkterna, för de fyra månaderna, i Pewdie Productions AB ligger därför på noll kronor. Men rörelseresultatet har minskat med 32 procent till 11,2 miljoner kronor.

Hur det går för de internationella bolagen kan vi tyvärr inte se i dagsläget.