Podspace vänder till förlust – ”ökar utvecklingstakten”

Carl Fridsjö

Har omstrukturerat bolaget. 

Podspace är plattformen som ser till att anslutna poddar publiceras och tillgängliggörs för lyssnarna i alla olika podcast-spelare. Ett företag som snabbt blev populärt hos både poddkreatörer och podcastproducenter.

Idag har man populära titlar ombord, som Filip & Fredrik, Fredagspodden, Alex & Sigge, When We Were Kings, En mörk historia och Skäringer & Nessvold. Och bland kunderna finns till exempel Bonnier News, Perfect Day Media, Podme och Third Ear.

LÄS ÄVEN: Podspace slår 1 miljon unika lyssnare i veckan – öppnar upp för annonsörer

Men trots detta ser siffrorna mindre roliga ut för verksamhetsåret 2022. Enligt den senaste rapporten hos Bolagsverket minskade omsättningen med 68 procent, från 2,2 miljoner kronor under 2021 till 750 000 kronor i fjol.

Rörelseresultatet vände samtidigt till röda siffror, från tidigare 20 000 kronor på vinstsidan till en förlust på -1,7 miljoner.

Den negativa utvecklingen förklarar man dock med en större omstrukturering av organisationen:

Omsättningen har minskat med mer än 30 procent då bolaget har genomgått en ägarförändring, samtidigt som vissa tjänster har tagits bort för att kunna utveckla tjänsten Podspace istället, skriver vd:n Carl Fridsjö i bokslutet.

Det som bland annat har hänt är att Podspace har tagit in det Stockholmsbaserade företaget Co Made, som ägs av H&M-arvingen Tom Persson, som delägare genom en nyemission. Hur mycket bolaget gick in med är outtalat.

Vi tycker att Podspace erbjuder en spännande produkt med två kreativa entreprenörer vid rodret på en intressant marknad som vi fortsatt följer med intresse, sade Edward Lindqvist, investeringsansvarig på Co Made, då.

Med hjälp av de nya delägarna ska man ”öka utvecklingstakten av tjänsten Podspace”, står det i rapporten.

Co Made investerar i, och arbetar med, produktionsbolag för uppdrag inom TV, film och media. Under 2021 omsatte bolaget 5,8 miljoner kronor, samtidigt som rörelseresultatet uppgick till -8,3 miljoner kronor. Siffror för 2022 har ännu inte offentliggjorts.