Så ska Nudient krossa miljarder – avslöjar influencer marketing-planen

Anton Höjding, marknadschef på Nudient

”Den här strategin har bidragit till en större hype kring vårt varumärke, och tagit oss från att vara nästintill okända till att i dagsläget ha hundratals förfrågningar i veckan från mediapersonligheter”, berättar Nudient i en intervju. Företaget avslöjar strategin som hjälpte varumärket att slå igenom bruset.

Mobiltillbehör-varumärket Nudient, som grundades 2016, har haft en explosionsartad tillväxt sedan start. Mer exakt har bolaget gått från 5 till 85 miljoner kronor i omsättning på tre år. Nu är målet att krossa en miljard kronor inom de fem närmsta åren, och vägen dit stavas till stor del: influencer marketing.

Sedan hösten 2020 har vi arbetat aktivt med influencer marketing genom att testa oss fram och experimentera med olika strategier. Något som gett oss många nya insikter, lärdomar och kunskap om vad som fungerar bra för oss, säger Anton Höjding, marknadschef på Nudient, till Influens.se

Företaget har samarbetat med både mindre influencerprofiler, med mellan 2000 till 10 000 följare, och med profiler med hundratusentals följare. Men svaret på frågan hur man lyckas med influencer marketing är varken kort eller enkel, menar Anton Höjding. 

Vi har kommit fram till att det är viktigt att kombinera olika typer av strategier för att lyckas, och att det framförallt är viktigt att våga testa. För vår del, gick vi från att antigen samarbeta med mindre profiler men stora volymer eller att jobba med betalda samarbeten med något större profiler, till att idag jobba i en kombinationsmodell.

Nyligen släppte Nudient sitt första större designsamarbete, som företaget gjorde tillsammans med Omar Rudberg, aktuell med Netflix-serien Young Royals. Omar har 1,4 miljoner följare på Instagram och är även känd för sin musik. Samarbetet mellan Nudient och Omar beskrivs som en succé, då designkollektionen nära sålt slut på en vecka efter lansering.

Grunden i vårt arbete är större designsamarbeten med stora profiler som vi kan stå bakom värderingsmässigt, likt vårt senaste samarbete med Omar Rudberg. Där låter vi profilen vara med i designprocessen av produkter som dom står bakom. Vi tar tillsammans med profilen fram ett koncept och kampanj som vi sedan kan använda på hemsida, i annonser och så vidare.. Detta ger oss möjligheten att verkligen nå ut med samarbeten på en annan nivå än enbart köpta inlägg, och det skapar dessutom en starkare och mer långsiktig relation med våra samarbetspartners.

Men som ovan nämnt är Nudients strategi att köra på två parallella spår – dels satsa på stora samarbeten och kampanjer med välkända profiler, och dels att samarbeta med micro-influencers.

Den andra beståndsdelen i vår influencermodell är något som vi kallar “seeding/gifting”. Det innebär att en profil kontaktar oss för att få en produkt från oss, alternativt att vi kontaktar profiler som delar våra värderingar gällande stil och hållbarhet. Vi skickar våra produkter till dem utan några som helst motkrav.

Gillar de vår produkt, så ser vi ofta att de postar och taggar oss i sina sociala kanaler. Det upplever vi som mer genuint samt mer kostnadseffektivt. Den här strategin har bidragit till en större hype kring vårt varumärke, och tagit oss från att vara nästintill okända till att i dagsläget ha hundratals förfrågningar i veckan från mediapersonligheter som vill samarbeta med oss på olika sätt.

Sett till hela marknadsbudgeten, hur stor är influencer marketing-delen?

Vi ser vår influencer marketing primärt som brand awareness, och då är det en väsentlig del av den budgeten, nämligen mellan 40 och 50 procent. Men om man kollar på den totala budgeten, performance och brand, är det en relativt liten del, cirka 3 till 5 procent.

Under 2022 siktar bolaget på att genomföra runt sex större profilsamarbeten, en siffra som man kommer att försöka öka, i takt med bolagets tillväxt, under de kommande åren.

Månadsvis genomför bolaget cirka 150 influencer-samarbeten totalt, där runt 30 procent är profiler under 100 000 följare – en kategori som bolaget främst ser som ”seeding/gifting”.

Vi ser ett stort värde i att arbete med influencers och andra profiler. Dels är det, som många företag i vår bransch har visat, en viktig intäktskanal, men framförallt är det en otroligt viktig kanal i form av PR och upper funnel/brand building.

Det vi hade svårt för i början av vårt arbete med influencers var att vi enbart såg det som en av dessa delar. Med hjälp av vår kombinationsmodell med både designsamarbeten och seeding, så har vi hittat en modell som ger både intäkter och PR. Traditionellt har influencer marketing varit främst en intäktskanal och gärna varit drivet av rabattkoder som delas genom influencern. Då vi knappt arbetar med rabatter, har det varit svårt att ta till sig av denna strategi.

Har ni några utmaningar kopplade till influencer marketing?

Vi har hittat en modell som fungerar för oss i idag, men det krävs att hela tiden fortsätta utmana processen och strategin. Det händer mycket i form av förändringar av algoritmen i kanalerna och liknande som gör att man behöver vara agil och fortsätta testa nya strategier kontinuerligt.

Enligt ett tidigare uttalat mål siktar Nudient på att slå en miljard kronor i intäkter inom fem år. Vad behöver ni göra för att nå det?

Jag tror, som jag precis nämnt, att det är viktigt att fortsätta testa nya progressiva sätt att förbättra resultatet och inte nöja sig med att det fungerar bra i dagsläget, samt om någonting inte generar ett bra resultat, sluta med den aktiviteten i tid och låt det inte fortgå för länge. Det är möjligt att vår influencer marketing-modell ser helt annorlunda ut i framtiden men som det ser ut nu fungerar denna strategi bra för oss. Det är också viktigt att man hittar sin egna strategi inom den vertikal man verkar i, det är inte säkert att samma modell fungerar likadant för alla bolag, avslutar Anton Höjding.