Sheins kupp mot dåliga omdömen – signar influencers som hyllar bolaget

Bilder från Instagram/danidmc

”Ett av de mest hållbara bolagen inom fast fashion”.

Den kinesiska e-handelsjätten Shein har under flera år fått kritik gällande allt från sin massproduktion av fastfashion-produkter till omöjligt låga priser och kritiska arbetsförhållanden på sina fabriker. Trots regelbunden rapportering i internationell media, verkar jätten inte vara intresserad av att ta ställning i frågorna.

Eftersom den till största delen unga målgruppen fortsätter att handla från företaget, går affären som tåget. Nu har Shein dock gjort ett försök i att vända de negativa kommentarerna och sprida ett gott rykte. Detta genom ett samarbete med bland annat den amerikanska influencern Dani Carbonari, med nära en halv miljon följare på Instagram, samt influencerkollegan Destene Sudduth, med cirka 400 000 följare.

Profilerna fick en sponsrad resa till en av Sheins 6000 fabriker i Kina, och efter sina besök har deras omdömen om företagets verksamhet varit positiva:

Jag är så tacksam för att jag fick alla mina frågor besvarade och att jag fick lära mig så mycket om deras land och Shein. Jag känner mig mer säker än någonsin i mitt partnerskap med Shein. Det finns så många företag som inte tar hälften av det initiativ som Shein gör. De är medvetna om varenda rykte och istället för att inte göra något kämpar de med all sin kraft för att inte bara visa oss sanningen utan fortsätta att förbättra sig och vara det bästa de kan vara, skriver Dani Carbonari i sin kanal.

Under samma period har andra profiler delat liknande inlägg, där de påstått att ”informationen som tidigare delats om Shein varit felaktig”. En del har även påstått att företaget ska vara ”ett av de mest hållbara bolagen inom fast fashion, både socialt och miljömässigt”. Det skriver Resumé.

Samarbetet med profilerna har upprört många. På sociala medier har både Shein och de influencers som åkte på resan fått en hel del kritik för bland annat greenwashing, samt spela ner anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter gällande arbetsvillkoren.