Skatteverket kräver 5,7 miljoner från Jocke och Jonna – ”finns inga tydliga regler”

Joakim och Jonna Lundell

”Influencerbranschen är ny men inte problemställningen”.

Redan i fjol var Joakim och Jonna Lundell under lupp hos Skatteverket, efter att paret skickat in en deklaration för 2020 med uppgifter som myndigheten reagerade på. Ärendet slutade med att parets bolag ”Jocke & Jonna AB” blev upptaxerat på över 200 000 kronor.

Och nu har Skatteverket höjt på ögonbrynen igen.

LÄS ÄVEN: Så mycket fick Jocke & Jonna till slut betala – ”branschen är ny men inte problemet”

Joakim och Jonna krävs på 5,7 miljoner kronor i skatter och avgifter. Det rapporterar Expressen.

Vad grunden till miljonkravet beror på är inte glasklart, men ska vara kopplad till influencerparets lyxvilla, reparationer och inköp som visas upp i de sociala kanalerna.

Enligt Joakim Lundell är det här – likt i fjol – på grund av att rådande lagar inte är anpassade efter influencerliv eller yrke:

Då det aldrig spelats in ett tv program på det sättet så finns det liksom inga tydliga regler för det, skriver han till Expressen.

Något som redovisningskonsulten Radha Purohit inte höll med om:

Skattetillägg är vanligt förekommande när kostnaderna som företaget dragit av är av personlig karaktär. Det kan ibland vara svårt att veta vilka inköp som kan räknas in i bolaget, speciellt om man tillhör en bransch där privatlivet på sätt och vis ingår i verksamheten, sade Radha Purohit, till Influens.se i en tidigare intervju.

Influencerbranschen är ny men inte problemställningen. Den är dock oerhört komplex. Som influencer ska man utgå ifrån att det som man använder i den privata sfären ska beskattas. Om influencerns egna bolag finansierar något som är personligt, till exempel bilar, kläder eller mat, så är utgångspunkten alltid att det ska beskattas. Det kan vara så att vissa av kostnaderna behövs för att driva verksamheten, men som också kan klassas som att de tillhör den privata sfären. Då ska man vara extra försiktig. I annat fall riskerar den som driver verksamheten förmånsbeskattning och skattetillägg.

Joakim och Jonna Lundell har överklagat det aktuella miljonkravet från myndigheten.