Slipp annonser i Instagram och Facebook – om du betalar

Meta lanserar annonsfritt betalabonnemang i EU.

För ett par veckor sedan började det florera uppgifter om att Meta skulle lansera ett nytt betalabonnemang: betala för att slippa annonser. Idag slutade det vara ett rykte när Meta presenterade precis det här.

Kostnaden för det nya abonnemanget är 9,99 euro per månad för den som prenumererar via webben och 12,99 euro för prenumerationer via appen. Alltså ungefär 120 respektive 150 kronor per månad. Abonnemanget lanseras ”i november”.

Det är inte helt klart på Metas beskrivning om priset gäller antingen för Facebook eller Instagram eller båda två. Det känns som båda plattformarna, eftersom Meta skriver att det gäller alla konton i en användares ”Account center”.

Billigare fram till 1 mars

Fram till 1 mars så är det lite rea på abonnemangen. Fram till dess täcker prislappen alla länkade konton man har. Därefter så kommer det att kosta 6 euro extra per länkat abonnemang.

Att priserna står i euro är inte så konstigt. Det är nämligen bara här som det nya abonnemanget blir tillgängligt. Och det beror på att Meta vill fortsätta runda GPDR. EU har nämligen slagit ned på att Meta inte ber om uttalat samtyckte för att visa personaliserade annonser.

Det ”löser” Meta nu genom sitt nya abonnemang. Den som inte vill ha personaliserade annonser kommer att ha två val: antingen betala för att slippa annonser, vilket gör att Meta inte kommer använda din information till detta, eller så får man acceptera att Facebook och Instagram kommer att innehålla personaliserade annonser.

Det återstår att se hur EU ställer sig till det här.