Snart är det dags – då släpps Instagrams Twitter-kopia

Testa nya satsningen i hängmattan.

Ända sedan Elon Musk tog över Twitter har Twitter-kopiorna stått som spön i backen. Och ett av företagen som är sugna på att dra nytta av det kaos som Musk har ställt till med under sin tid på Twitter är Meta. Och efter att ha testats hela året är det nu dags för lansering.

Instagram Threads, som den nya appen heter, släpps den 6 juli.

Appen går redan nu att ”förboka” i USA, men finns än så länge inte i svenska Appstore. Det kan därför hända att den inte släpps här hos oss till att börja med. Men i uppräkningen av språk som appen stöder finns svenska. Om den inte släpps i Sverige direkt så lär det inte dröja särskilt länge.

Instagram utan bilder

Tittar man på bilderna från appen så ser den väldigt mycket ut som Instagram – utan bilder. Inte så konstigt med tanke på att Instagram tänker att den ska vara ett mellanting mellan vanliga Instagram och direktmeddelanden. Ett ställe att lägga upp mer textfokuserade inlägg.

Instagram väljer alltså att släppa Threads som en fristående app istället för att bygga in den i den vanliga appen. En anledning är Threads är baserad på den teknik som kallas ActivPub, som bland annat Mastodon använder. Det innebär bland annat att tjänsten ska kunna integreras med andra som stöder samma teknik.

Ta med dig dina följare

Den största fördelen med det? Att det går att ta med sig sina följare mellan olika plattformar utan att börja om från början. Det lär finnas två anledningar till att Meta nu släpper stöd för detta.

Den ena är att EU snart kommer att tvinga dem. EU:s kommande techlag Digital markets act kommer att ställa högre krav på att användare ska kunna ta med sig information mellan olika tjänster. Den andra är att Meta nu ger användare sin egen ”e-postlista”. Ett sätt att kunna ”äga” informationen om sina följare.