Spartipset kritiserades – nu svarar företaget på kritiken: “Olyckligt formulerat”

Stockphoto/skärmdump

Gav spartips för de som kämpar med ekonomin, i annons om hudvård.

Det var i förra veckan som ett annonsinlägg av influencer Johanna Bladh fick följarna att reagera. Inlägget gjorde reklam för kosmetikabolaget Indy beautys senaste hudkräm. Influencern berättar om hur produkten, som kan användas för både kropp och ansikte, ger konsumenten mer produkt för mindre pengar.

Influencern, som år 2023 blev en av företagets ambassadörer, har haft flera samarbeten med bolaget som grundades av Therése Lindgren. Denna gången fick samarbetet däremot kritik. Anledningen är att inlägget formulerades som ett spartips, där profilen bland annat skrev följande:

Ni vet ju att jag är en profil som alltid vill prata om verkligheten… Därför känns det väldigt fint att få lyfta en sak som många kämpar med i dessa tider: dålig ekonomi. Det är inget skämmigt eller pinsamt, men nog så viktigt att lyfta för alla vi som tycker det känns extra tufft i inflationen just nu.

Efter att ha presenterat produkten, som enligt inlägget kanske skulle underlätta för många, fortsatte influencern med att skriva: 

I dessa tider kan det verkligen behövas att företag gör initiativ för de som inte lever i överflöd.

Inlägget rörde upp känslor

Inlägget kritiserades bland annat för att vara smaklöst och verklighetsfrånvänt, då de som kämpar med ekonomin troligtvis inte prioriterar hudvård i företagets prisklass. Samtidigt fanns det också de som försvarade influencern och menade att det finns många som fått en försämrad ekonomi även om de fortfarande kan prioritera hudvård, men istället söker mer prisvärda alternativ.

Efter att ha tagit emot kritiken har Johanna Bladh valt att plocka ner inlägget. 

Företaget svarar på kritiken

I samband med att inlägget uppmärksammades kontaktade Influens både Indy beauty och Johanna Bladh för en kommentar. I ett mail som skickats från Indy beautys kundsupport svarar företaget på kritiken. På frågan om hur involverade företaget varit i att utforma annonsen får däremot inget svar. 

Vi har väldigt stor respekt för ekonomiska nuläget och att detta påverkar allas plånböcker. Det vart olyckligt formulerat denna gång och vi är tacksamma att ni påpekar detta och gör oss uppmärksamma. Vi och Johanna har ett bra samarbete och har tagit till oss detta.

Johanna Bladh har inte återkommit med något svar.