Stor mängd musik försvinner från Tiktok – skivbolaget: “Mobbning”

Rättelse: I en tidigare version av artikeln gick det att läsa att Bytedance är ett kinesiskt företag. Bytedance grundades av kinesiska entreprenörer men ägs idag till 60 procent av globala institutionella investerare. Varken Tiktok eller Bytedance är registrerade i Kina och är således inte kinesiskt ägda. (Källa: Julia Hoffman Account Executive PR, Redgert Comms, Tiktoks kommunikationsbyrå i Sverige.)

Universal Music Group fortsätter sätta press på Tiktok.

Skivbolaget Universal music group, som bland annat representerar Taylor Swift, Coldplay och Ariana Grande, ligger i konflikt med Tiktok. Nu tar man en “time out” från plattformen, och drar in musikrättigheter.

Anledningen ska vara att de båda parterna inte har kunnat enas om ersättning till artister och låtskrivare, skydd för artister mot eventuellt skadliga effekter av AI och onlinesäkerhet för användare.

Anklagar Tiktok för ”mobbningtaktik”

I ett öppet brev till sina artister anklagar skivbolaget Tiktok för att använda mobbningtaktik och att försöka skrämma dem till att acceptera en lägre än ersättning för artisterna.

När våra förhandlingar fortsatte försökte Tiktok skrämma oss till att acceptera en affär som var värd mindre än den tidigare affären, långt mindre än marknadsvärdet och som inte återspeglade deras exponentiella tillväxt, skriver Universal music group.

Enligt det öppna brevet ska Tiktok även ha erbjudit en ersättning som ligger långt under ersättningsnivån på andra stora plattformar. Samtidigt säger man att Tiktok försökt skrämma Universal music group till att acceptera en överenskommelse genom att  ”selektivt ta bort musiken från vissa av våra lovande artister”, samtidigt som de ska ha behållit ”publikdrivande globala stjärnor”.

Tiktok, som ägs av företaget Bytedance, har i sin tur svarat genom att anklaga skivbolaget för att vara giriga och sätta sina egna intressen före artisternas, samt för ”falskt narrativ och retorik”.

Ungefär 60 procent av alla videor som publiceras på Tiktok innehåller musik.