”Vi bryr oss mer om människor än varumärken”.
Svenska företag blir ännu generade när det kommer till Tiktok. Det menar Johannes Gustavsson, författare, föreläsare och vd på infleuncer marketingbyrån Infly.
De svenska företagen är fortfarande ganska dåliga på att använda Tiktok. De finns ofta inte på plattformen. Det kanske låter hårt, men det är så det ser ut. Om man jämför med hur många svenska företag som finns på Facebook eller Instagram är det försvinnande få på Tiktok, säger Johannes till Dagens Opinion och fortsätter:
De företag som ändå skapar innehåll publicerar bara innehåll som publicerats i andra sociala medier, så kallad korspublicering, på sin höjd omklippt till ett vertikalt format. Det funkar sällan bra. Man behöver förstå tonaliteten och formatet.
På frågan vad det får för konsekvenser svarar han att man främst missar chansen att nu ut till fler.
Svenska företag riskerar att tappa affärsmöjligheter, säger han och fortätter:
Men det finns också fördelar med att vara tidig på en plattform. Jag upplever att annonskostnaderna just nu är relativt låga på Tiktok jämfört med andra. Vi har sett att Tiktok har tagit plats snabbt och verkar hålla sig kvar. Därför tror jag att vi kan räkna med att Tiktok kommer att få en lika stor betydelse som Facebook eller Instagram för annonsörer.
Vad skälet är till att många ännu inte hoppat på Tiktok-tåget kan man bara sig sig till. Men enligt Johannes är det en blandning av okunskap och rädsla.
Jag är just nu ute och pratar mycket om Tiktok hos mediebyråer och reklambyråer. Många av de som jag möter säger själva att de inte förstått att Tiktok är så stort som det är bland svenskarna.
Sen vet jag av erfarenhet också att flera annonsörer fram till nyligen har haft interna riktlinjer som sagt att de inte får göra Tiktok-innehåll, med hänvisning till Kina-kopplingen. Det är kanske inte något som man pratar högt om, men som jag ändå tror kan vara en förklaring.
Samtidigt som många bolag missar möjligheterna med Tiktok, så är det också rimligt att inte alla bör vara på plattformen, understryker Johannes.
Man ska prata i de kanaler som man har tid och incitament att prata i. Alla kanske inte behöver skaffa Tiktok, men jag tycker att alla varumärken åtminstone borde överväga det. Allt för många fastnar i att direkt avfärda kanalen som att det inte är något för dem när deras målgrupp i själva verket faktiskt finns där.
Några bolag som lyckats med Tiktok, och som dessutom kom med i årets Tiktok-lista i Maktbarometern, är e-handlarna Merchsweden och Gigawear. Båda bolagen avslöjar att den gemensamma hemliga ingrediensen i framgångsreceptet har varit humor.
Vi var tidiga med att identifiera att det fanns en undervärderad uppmärksamhet på Tiktok, med fler användare än kreatörer. Det gjorde att innehållet enkelt spred sig i början. Men det viktiga är att innehållet är värdeskapande för de som tittar, inte för oss som företag. Vi informerar om nyheter, hur man driver affärer som ung företagare och använder oss av humor. Det handlar aldrig om att sälja mer eller marknadsföra våra produkter, säger Fredrik Rinaldo, vd på Merchsweden.
Vi har flera olika strategier som vi använder oss av för att kunna nå så många som möjligt. Det huvudsakliga är väl egentligen att vi försöker nyttja humor i samband med vår marknadsföring. Jag tror att det fungerar bra eftersom Tiktok främst är en underhållningsplattform, så om man är underhållande så kommer man kunna nå en väldigt stor publik, samtidigt som motsatsen gäller ifall man inte är det. Vi satsar självklart på att producera kvalitet, men vår strategi innefattar också att testa så många olika koncept som möjligt, varpå vi kör på det som faktiskt fungerar, och sorterar ut det som inte gör det, säger Leo Ageman, vd på Gigawear.
Enligt Merchsweden är det viktigaste att man som företag inte ser plattformen som en försäljningslanal.
Vi har lyckats för att vi inte är själviska i vårt innehåll. 99 procent av företagen skapar content av själviska skäl som att till exempel sälja mer. Ingen orkar följa en reklamkanal. Vi skapar content som är genuint intressant för de som tittar. Värdet måste ligga hos de som konsumerar innehållet, säger Fredrik Rinaldo.
Vi är inte ute efter att nå kundmålgrupper på Tiktok utan vill nå ut brett och öka vår varumärkeskännedom. Sedan når vi våra målgrupper genom betald marknadsföring på Snapchat och Facebook. Det är där vi hämtar konverteringen.
Och varför Gigawear har lyckats är framför allt för att bolaget satsat på att vara personligt, menar Leo Ageman.
Vi har förstått att man faktiskt måste vara personlig med sin publik, interagera med dem och behandla sina följare som om de vore ens kompisar. Det jag ser många andra varumärken misslyckas med är att vara personliga samtidigt som de är underhållande.
Och på tal om personlighet så tillägger Johannes Gustavsson att både Gigawear och Merchsweden har lyckats växa på plattformen, just för att de har valt ut en person som alltid medverkar i företagets innehåll.
Jag tror absolut att det påverkar att det är en person som står bakom innehållet av den enkla anledningen att vi bryr oss mer om människor än varumärken.