TikTok avslöjar: Har raderat 62 miljoner videor – ”ber användaren att tänka till”

TikTok är en snabbt växande plattform, både i antal användare och i mängden innehåll. Men nu går företaget ut med statistik som visar hur stor del av det innehåll som publicerats på TikTok under det senaste kvartalet som har tagits bort från plattformen. Data man aldrig förr har delat med sig av.

Ett av de problem som företaget kämpar med är att personer under 13 år, en åldersgräns för hur ung man får vara för att ha ett konto på plattformen, blir medlemmar på TikTok. Företaget jobbar aktivit med att radera och blockera användare under den angivna åldersgränsen, men går nu även ut med en transparensrapport för att belysa det här, och några andra, problem i hopp om att öka medvetenheten och minska regelbrott.

Under de tre första månaderna av 2021 tog TikTok bort över 11 miljoner konton som ska ha stridit mot plattformens community-regler eller användarvillkor. Och av de 11 miljoner profilerna, var sju miljoner skapade av barn under 13 år.

TikTok skriver även att man under perioden har tagit bort drygt 62 miljoner videoklipp, som också stred mot plattformens regler. Det kan låta som en stor mängd innehåll men enligt företaget motsvarar den siffran mindre än 1 procent av alla videoklipp som finns på TikTok.

Av de 62 miljoner borttagna videoklippen identifierade TikTok 91,2 procent innan de rapporterades av användarna, skriver man i ett pressmeddelande.

Under det första kvartalet nekades även nära 2 miljoner annonser på grund av att de bröt mot TikToks marknadsföringsregler och riktlinjer. Det är med andra ord ett enormt jobb att hålla koll på att alla parter och användare förhåller sig till plattformens regler och villkor. Därför har TikTok nu bland annat satt in speciella begränsningar för profiler som är mellan 13 och 15 år. De nya standardinställningarna för de yngstas konton på TikTok begränsar möjligheten att ladda ner deras innehåll från plattformen, samt att interagera med dem via kommentarsfältet.

TikTok har även aktiverat andra nya funktioner som ska hjälpa användarna att inte strida mot plattformens användarvillkor. Till exempel kommer ett meddelande upp, när man är på väg att publicera en kommentar, som ”ber användaren att tänka till” ifall kommentaren kan uppfattas som otrevlig.

Vi har även inlett ett samarbete med Cyberbullying Research Center för att få mer kunskap om mobbning, som i sin tur ska hjälpa oss att utveckla nya funktioner som kan motverka mobbning. För att öka kroppsmångfalden på TikTok satte vi i februari in resurser för att, tillsammans med experter inom ätstörningsproblem, hjälpa våra användare att identifiera negativa tankar i förtid, vända tankesättet till något positivt samt informera om hur de kan hjälpa andra som kämpar med de här problemen.